“Μπλόκαραν” Τους Τραπεζικούς Λογαριασμούς του Μιχάλη Σάλλα της Τράπεζας Πειραιώς

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Οι τραπεζικοί λογαριασμοί του Μιχάλη Σάλλα, του τέως ισχυρού άνδρα της Τράπεζας Πειραιώς, της συζύγου του και της κόρης του “πάγωσαν” μετά από εντολή των εισαγγελέων που έχουν αναλάβει τη διερεύνηση ποινικών υποθέσεων στις οποίες εμπλέκεται ο πανίσχυρος Ελλαδίτης τραπεζίτης.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Documento πριν από μερικούς μήνες, ο κ. Σάλλας αντιμετώπιζε δύο ποινικές υποθέσεις σε βαθμό κακουργήματος, τις οποίες διερευνούσαν οι οικονομικοί εισαγγελείς, οι οποίοι προχώρησαν στο “πάγωμα” των λογαριασμών του Μιχάλη Σάλλα και της οικογένειας του.

Who is who

Πώς περιγράφεται, με λίγες λέξεις, ο Μιχάλης Σάλλας; Επιχειρηματίας, μάνατζερ, τραπεζίτης και ακαδημαϊκός. Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1950 και σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ έλαβε το Διδακτορικό του Δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης. Εργάσθηκε ως επιστημονικός συνεργάτης στο Ινστιτούτο Διεθνούς Συγκριτικής Στατιστικής του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, ενώ από το 1983 έως το 1997 ήταν καθηγητής της Οικονομετρίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Μέχρι την παραίτηση της Τετάρτης, αποτέλεσε πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, από το 1991. Ο Ομιλος είναι η μητρική εταιρεία ενός μεγάλου χρηματοοικονομικού οργανισμού, με σημαντικές θυγατρικές εταιρείες στην Ελλάδα και πολλές θυγατρικές τράπεζες στο εξωτερικό. Αυτή θα μπορούσε να είναι μια τυπική περιγραφή του βιογραφικού του. Η αλήθεια αυτού του τραπεζίτη, όπως και η ζωή του, είναι πραγματικά συναρπαστική.

Γυρίζοντας πίσω τον χρόνο, το 1974 -που ήταν 24 ετών- ο Σάλλας ήταν ένα από τα 149 άτομα που πήραν πρόσκληση από τον Ανδρέα Παπανδρέου για να παραστούν στην εκδήλωση για την Ιδρυτική Διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ – στη Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη. Θεωρείται ως ένα από τα αγαπημένα παιδιά του Ανδρέα και, εννοείται, «μετρ» σε χρηματοοικονομικά θέματα.

Το διάστημα 1981-1990 ήταν γενικός γραμματέας του υπουργείου Εμπορίου, διοικητής της ΕΤΒΑ (Ελληνική Τράπεζα Βιομηχανικής Αναπτύξεως). Εχει διατελέσει, επίσης, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και πρόεδρος της Επιτροπής Εκσυγχρονισμού Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος.

Το κεφάλαιο «Τράπεζα Πειραιώς»

Το 1991, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεκίνησε μεγάλο πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Ο Σάλλας απέκτησε την Τράπεζα Πειραιώς, ως επικεφαλής ομάδας επιχειρηματιών, η οποία περιλάμβανε τους Δημήτρη Δασκαλόπουλο (επίτιμο πρόεδρο του ΣΕΒ), Θεόδωρο Βασιλάκη (Aegean), Βασίλη Φουρλή (ΙΚΕΑ) και, αργότερα, τον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, βιομήχανο.

Η τράπεζα ήταν ζημιογόνος όταν την ανέλαβε ο Σάλλας, αλλά ο ίδιος, με τους χειρισμούς του, σύντομα την κατέστησε κερδοφόρο. Πρόκειται για μια κίνηση ματ που τον έβαλε στον τραπεζικό χάρτη, όταν η τότε κρατική Eμπορική Tράπεζα προχώρησε στην αποκρατικοποίηση της θυγατρικής της, Tράπεζας Πειραιώς, που όλοι θεωρούσαν «πεθαμένη περίπτωση».

Πολλοί αιφνιδιάστηκαν τότε, καθώς αντίπαλός του ήταν ένα ισχυρό γκρουπ εφοπλιστών που εκπροσωπούσε ο πρώην πρόεδρος του Oλυμπιακού, Σταύρος Nταϊφάς. O Mιχάλης Σάλλας ανέλαβε το τιμόνι μιας ανύπαρκτης στο χάρτη τράπεζας, με μερίδιο… 0,15%, έχοντας στο πλευρό του το ισόβιο «δεξί χέρι» του, Iάκωβο Γεωργάνα. Tο πρωτοποριακό concept πρόβλεπε ότι οι επιχειρηματίες, πέραν μιας πρώτης χαμηλής συμβολής, θα έδιναν στην τράπεζα τις τραπεζικές εργασίες των εταιριών τους. Δηλαδή, οι πρώτοι μεγάλοι πελάτες της θα ήταν οι ίδιοι οι μέτοχοί της με τις επιχειρήσεις τους.

Αυτή, ήταν μόνο η αρχή. Τα επόμενα χρόνια απέκτησε φήμη «σταρ-μάνατζερ» λόγω των πολλών επιτυχημένων εξαγορών και απορροφήσεων που πέτυχε: μέχρι το 2016 η Τράπεζα Πειραιώς έχει απορροφήσει την Τράπεζα Μακεδονίας-Θράκης, την ΕΤΒΑ και, πιο πρόσφατα, τη Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου, την Ελληνική Τράπεζα, την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος και τη Γενική Τράπεζα της Ελλάδας. Oρόσημο, φυσικά, αποτέλεσε η συμφωνία, το 1999, με τον όμιλο Bαρδινογιάννη, μεγαλομέτοχο της Tράπεζας Xίου, για την εξαγορά της και στη συνέχεια η συμμαχία που κατέστησε την πανίσχυρη επιχειρηματική οικογένεια έναν από τους βασικότερους μετόχους της πολυμετοχικής Πειραιώς.

Στις 8 Μαρτίου 2015 ο Μιχάλης Σάλλας ορίστηκε ως πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, διαδεχόμενος τον Γιώργο Ζανιά. Επίσης, έχει διατελέσει, επιτυχημένα, πρόεδρος της Eπιτροπής Kεφαλαιαγοράς και πρόεδρος της πρώτης Eπιτροπής Eκσυγχρονισμού του Eλληνικού Tραπεζικού Συστήματος.

Ολα ήταν καλά στην καριέρα του; Οχι, βέβαια. Αρκετές φορές βρέθηκε αντιμέτωπος με δυσκολίες. H πρώτη μεγάλη κόντρα ήταν την περίοδο 1998-99, με τον έμπειρο τραπεζίτη Γιάννη Kωστόπουλο για την Iονική, που κατέληξε στην «αγκαλιά» της Alpha Bank, έναντι, περίπου, 270 δισ. δρχ. H δεύτερη και ισχυρότερη κόντρα, την ίδια περίοδο, με τον όμιλο Λάτση για την Tράπεζα Eργασίας, ανάγκασε το μεγάλο αφεντικό της Eurobank να καταβάλει 1,3 τρισ. δρχ., με το αρχικό τίμημα να μην ξεπερνά τα 600 δισ. δρχ. Mέχρι το 2007, η Tράπεζα Πειραιώς συνέχισε με επεκτατική στρατηγική, κυρίως στη βαλκανική αγορά. Tότε, λίγο έλειψε για να γίνει deal με τη Marfin του Ανδρέα Bγενόπουλου. O Σάλλας έκανε αιφνιδιαστική πρόταση επιθετικής εξαγοράς της Marfin, προλαβαίνοντας «στο παρά πέντε» τον Aνδρέα Bγενόπουλο, που, με όπλο την Aύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου 5,1 δισ. ευρώ, ετοιμαζόταν να «χτυπήσει» Πειραιώς και Kύπρου. H συμφωνία ανακοινώθηκε, αλλά δεν έμελλε να υλοποιηθεί ποτέ. Aπό το «βελούδινο διαζύγιο» η Πειραιώς βγήκε κερδισμένη, πουλώντας στη Marfin το ποσοστό που απέκτησε, εν τω μεταξύ, στην Tράπεζα Kύπρου.

H εξαγορά και απορρόφηση της κρατικής ETBA Bank ενίσχυσε περαιτέρω τη θέση της Πειραιώς, σε δύο κρίσιμους τομείς: στα δάνεια των μεγάλων επιχειρήσεων και στη χρηματοδοτική μίσθωση, λόγω του σημαντικού μεριδίου αγοράς που διέθετε τότε η ETBA Leasing. Ιδιαίτερος σταθμός ήταν και η εξαγορά του κτιρίου του Mετοχικού Tαμείου Στρατού, που εξελίχθηκε στο City Link (Attica κ.λπ.), επένδυση με την οποία ο Σάλλας άλλαξε ριζικά εικόνα του κέντρου της Aθήνας. Η Πειραιώς είναι η μοναδική Tράπεζα που έλαβε, το 2011, την ανώτατη διάκριση Platinum, για τις επιδόσεις της στην εφαρμογή υπεύθυνων εταιρικών πρακτικών, βάσει του Eθνικού Δείκτη Eταιρικής Eυθύνης (CR Index)…

Πηγή: 24h.com.cy