Ψυχρολουσία από το ΔΝΤ. "Τρύπα" στο πρωτογενές πλεόνασμα και νέα μέτρα.

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


"Μαύρα μαντάτα" από το ΔΝΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα! Μαντάτα που οδηγούν με... μαθηματική ακρίβεια σε νέα μέτρα, προκαλώντας σοκ στους Έλληνες πολίτες.

«Τρύπα» στο πρωτογενές πλεόνασμα και… νέα μέτρα! Αυτό είναι το συμπέρασμα από τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ και κάπως έτσι… κρύος ιδρώτας λούζει εκατομμύρια φορολογούμενους, που βλέπουν την κρίση να εξακολουθεί να τους «γονατίζει».

Τα φορολογικά έσοδα, μετά από το ιστορικό υψηλό του 2016 που τροφοδότησε το υπερπλεόνασμα, εκτιμάται ότι θα μειώνονται κάθε χρόνο που περνά. Κι αυτό παρά τα νέα μέτρα. Αντιθέτως, οι δαπάνες αναμένεται να περικοπούν… μαχαίρι. Συγκεκριμένα από το 50,3% του ΑΕΠ φέτος στο 48% το 2018. Και από εκεί και πέρα στο 46,6% το 2019, στο 46,2% το 2020, στο 45,4% το 2021 και στο 45,5% το 2022.

Οι εκτιμήσεις προέρχονται από την έκθεση Fiscal Monitor του ΔΝΤ που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα. Στο πεδίο των εσόδων το Ταμείο εκτιμά ότι από το υψηλό του 50% του ΑΕΠ που βρέθηκαν το 2016, φέτος θα υποχωρήσουν στο 48,6% του ΑΕΠ. Από το 2018 στο 46,9% και το 2019 στο 46,8%/ Το 2020 στο 46,2%, το 2021 στο 45,3% και το 2022 στο 45,1% του ΑΕΠ.

Έτσι, οι δαπάνες θα είναι αυτές που θα «στηρίξουν» το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Πλεόνασμα που υπολογίζει ότι θα πετύχει η Ελλάδα την περίοδο 2019-2022.

ΔΝΤ


«Τρύπα» στο πρωτογενές πλεόνασμα

Στην έκθεση, επαναλαμβάνονται οι προβλέψεις που περιλαμβάνονται στην World Economic Outlook Database. Η οποία δόθηκε χθες στην δημοσιότητα και καταγράφει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,696% του ΑΕΠ το 2017 (σ.σ. έναντι στόχου για 1,75% στο μνημόνιο) και στο 2,221% το 2018 (σ.σ. έναντι στόχου 3,5%).

Ουσιαστικά, το ΔΝΤ εκτιμά ότι υπάρχει μία απόκλιση της τάξης των 2-2,2 δισ. ευρώ ανάμεσα στο πρωτογενές πλεόνασμα που αναμένει ότι θα πετύχει η κυβέρνηση φέτος και τον επόμενο χρόνο και στους στόχους του μνημονίου.

Η εκτίμηση αυτή ουσιαστικά ανοίγει… «παράθυρο» στο ΔΝΤ. Και τι παράθυρο; Μα φυσικά για νέα μέτρα. Άλλωστε, ανάλογες παραδοχές περί πιθανών νέων μέτρων έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα και από αξιωματούχους της ΕΕ. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι, σε παλαιότερες δηλώσεις τους, στελέχη του Ταμείου (σ.σ. Βελκουλέσκου, Ιούλιος 2017) τόνιζαν ότι το 2,2% του ΑΕΠ ως επίδοση για το 2018 «είναι κατάλληλο επίπεδο και δεν περιμένουμε νέα μέτρα«.

πρωτογενές πλεόνασμα


Τι λέει το ΔΝΤ για το χρέος

Στο πεδίο του χρέους, αναμένεται κλιμάκωση στο 184,5% το 2018 από το 180,2% φέτος. Μετά,κ σταδιακή αποκλιμάκωση προς το 161,2% του ΑΕΠ το 2022. Αναφέρεται πάντως ότι οι υπολογισμοί του ΔΝΤ για το χρέος περιλαμβάνουν και το βραχυπρόθεσμο χρέος. Αλλά και δάνεια ΔΕΚΟ.

click4more

ΔΝΤ: «Φωτιά» για το πρωτογενές πλεόνασμα!

Στην έκθεση – όπως κάθε φορά – αναφέρεται ότι οι δημοσιονομικές προβλέψεις βασίζονται στο δεδομένο ότι εφαρμόζονται όλα τα θεσμοθετημένα δημοσιονομικά μέτρα που προβλέπονται από τα προγράμματα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και του ΔΝΤ (σ.σ. οι δημοσιονομικές προβλέψεις αναμένονται αύριο).

Στην δημοσιότητα, παράλληλα, δόθηκε σήμερα και η έκθεση για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Χθες, δημοσιοποιήθηκε και η εξαμηνιαία έκθεση World Economic Outlook με τις χαμηλότερες πλέον προσδοκίες ανάπτυξης.

Από αύριο, ξεκινούν οι πολιτικές ζυμώσεις με την άφιξη των υπουργών Οικονομικών και των εκπροσώπων των θεσμών και του οικονομικού «στερεώματος» στην Ουάσιγκτον για την κορύφωση των εργασιών της φθινοπωρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Από ελληνικής πλευράς θα μετέχουν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Έχει ήδη οριστεί ραντεβού για το Σάββατο με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ. Επίσης, σύμφωνα με τον εβδομαδιαίο προγραμματισμό των Επιτροπών της ΕΕ, υπάρχει στην ατζέντα ραντεβού του ΥΠΟΙΚ με τον Pierre Moscovici την Παρασκευή.

Πηγή: capital.gr
Φωτογραφίες αρχείου: Eurokinissi