ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Συναγερμός για να αποφευχθεί το μπλακ άουτ!

Ροή Ειδήσεων

Της Ελένης Στεργίου

 

Σε ενεργοποίηση εκτάκτου σχεδίου προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μπλακ άουτ εν μέσω της κακοκαιρίας προχωρά η ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας.

 

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η προσωρινή διακοπή των εξαγωγών φυσικού αερίου καθώς επίσης και η έκκληση προς τους πολίτες να αποφεύγουν την άσκοπη – σύμφωνα με το υπουργείο – κατανάλωση ενέργειας στις ώρες αιχμής. Μάλιστα ως μέτρο έκτακτης ανάγκης οι αρμόδιοι φορείς δηλώνουν έτοιμοι, εάν χρειαστεί, ακόμα και για προγραμματισμένες περικοπές φορτίων φυσικού αερίου και ρεύματος.

 

Το σχέδιο τέθηκε επί τάπητος το πρωί σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπ. Ενέργειας Γ. Σταθάκης για το συντονισμό των αρμόδιων φορέων ώστε να υπάρχει αδιάλειπτη τροφοδοσία των καταναλωτών με ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο λόγω της αιχμής των καιρικών φαινομένων τόσο στη χώρα μας όσο και στις γειτονικές χώρες, όπου επίσης η ανάγκη για ενέργεια είναι μεγάλη.

 

Σημειώνεται πως ήδη το ελληνικό ενεργειακό σύστημα βρίσκεται σε «κίτρινο» συναγερμό αφού οι ακραίες καιρικές συνθήκες στη χώρα έχουν προκαλέσει ρεκόρ κατανάλωσης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Η επιδείνωση του καιρού σε συνδυασμό με μία έκτακτη βλάβη που έθεσε εκτός λειτουργίας μια ακόμη μονάδα της ΔΕΗ, επιτείνουν το πρόβλημα.

 

Σύμφωνα με το υπουργείο, η σύσταση για τη μειωμένη κατανάλωση από τις ώρες, 18.00 έως τα μεσάνυχτα γίνεται μόνον για προληπτικούς λόγους, ενώ όλοι αρμόδιοι εμπλεκόμενοι φορείς συνεχίζουν τις σύντονες ενέργειες για να μη διαταραχθεί ο ενεργειακός εφοδιασμός της χώρας.

 

Επίσης, ο ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι, για λόγους που σχετίζονται με την ασφάλεια του δικτύου, δε θα γίνουν αύριο, 11 Ιανουαρίου, εξαγωγές από τις διασυνδέσεις της χώρας με Αλβανία, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία και Τουρκία.

 

Ο ΔΕΣΦΑ έχει ανεβάσει το επίπεδο συναγερμού στο 2 που μεταφράζεται σε επίπεδο επιφυλακής, ωστόσο η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί αφήνει ανοιχτό το περιθώριο να αυξηθεί ο συναγερμός στο 3.

 

Σημειώνεται ότι μέτρα ελήφθησαν στη χθεσινή έκτακτη σύσκεψη της ομάδας διαχείρισης κρίσεων στη ΡΑΕ:

 

– τρεις μονάδες φυσικού αερίου που έχουν τη δυνατότητα θα λειτουργήσουν με φυσικό αέριο (Λαύριο, Κομοτηνή από τη ΔΕΗ και η μονάδα του Ήρωνα στη Βοιωτία)

– θα περιοριστεί η λειτουργία των μονάδων φυσικού αερίου και θα αντικατασταθούν από άλλες μονάδες, δηλαδή από υδροηλεκτρικά. Κάποιες μονάδες που έχουν τη δυνατότητα ευελιξίας προβλέπεται να σβήσουν εντελώς τη νύχτα προκειμένου να περιορίσουν την κατανάλωση αερίου

– εφαρμογή του μέτρου της διακοψιμότητας για τις βιομηχανίες για δύο ημέρες μέχρι την Τετάρτη ( δυνατότητα διακοπής της ηλεκτροδότησης των ενεργοβόρων βιομηχανιών σε περιόδους αιχμής).

– εξέταση της δυνατότητας εισαγωγών ρεύματος έκτακτης ανάγκης από τα βόρεια σύνορα.

– περιορισμός της κατανάλωσης φυσικού αερίου από βιομηχανίες

loading...