Κολλέγιο Αθηνών: “Φέσι” 5 εκατομμυρίων ευρώ από απλήρωτα δίδακτρα

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Στις 12 Ιουλίου, όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, στο προαύλιο του Μπενάκειου Διδακτηρίου στο Ψυχικό, περισσότεροι από 3.000 γονείς, μαθητές και καθηγητές συγκεντρώθηκαν για τη λαμπρή τελετή αποφοίτησης του Κολλεγίου Αθηνών. Η εκδήλωση ακολούθησε το παραδοσιακό τελετουργικό, όπως συμβαίνει εδώ και 86 χρόνια, και σε αυτή παρέστησαν εκπρόσωποι της πολιτικής, επιχειρηματικής και οικονομικής ελίτ της χώρας.

Πίσω, όμως, από τις επιβλητικές τηβέννους, τα λαμπερά χαμόγελα των καθηγητών και των μαθητών και το ιστορικό κτίριο του Κολλεγίου κρύβεται η πικρή αλήθεια της οικονομικής ύφεσης, που έχει πλήξει σοβαρά το αρχαιότερο ιδιωτικό σχολείο της χώρας. Οπως κάθε άλλο, έτσι και το πάλαι ποτέ οικονομικά ακμαίο σχολείο της Αθήνας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, τα οποία απορρέουν πρώτιστα από τη μη καταβολή διδάκτρων από πολλές οικογένειες που στέλνουν τα παιδιά τους για φοίτηση στις 15 βαθμίδες του.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Secret», τα χρέη των γονέων προς το ιστορικό σχολείο έχουν φθάσει τα 5 εκατομμύρια ευρώ. Το υπέρογκο ποσό έχει συσσωρευτεί λόγω της μη καταβολής διδάκτρων τα τελευταία χρόνια από οικογένειες που πλέον δεν μπορούν να πληρώσουν τις υψηλές τιμές τους. Η ασυνέπεια των άλλοτε επιφανών οικογενειών έχει προκαλέσει τεράστιο πρόβλημα στο Κολλέγιο Αθηνών. Παρά τις μεγάλες προσπάθειες του προέδρου του, Αλέξανδρου Σαμαρά, αδελφού του πρώην πρωθυπουργού (αμφότεροι απόφοιτοι του Κολλεγίου), να αντιμετωπίσει το πρωτοφανές πρόβλημα, αποτελεί πλέον κοινό μυστικό στα κοσμικά στέκια της Αθήνας πως οι παλιές εποχές έχουν περάσει για το «εκκολαπτήριο» πολιτικών και επιχειρηματιών της χώρας με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να πληγεί το κύρος του, ρίχνοντας κι άλλο τον ήδη μειωμένο αριθμό νέων εγγραφών.

«ΨΑΛΙΔΙ». Η διοίκηση του Κολλεγίου προσπαθεί να διευκολύνει με δόσεις τις οικογένειες που χρωστούν μεγάλα ποσά, ωστόσο ο αριθμός όσων δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν παραμένει ανησυχητικά μεγάλος. Στο πλαίσιο των νέων οικονομικών δεδομένων, πρωτοφανών για ένα σχολείο σαν το Κολλέγιο Αθηνών, στον πίνακα διδάκτρων για τη σχολική σεζόν 2016-2017 υπάρχουν γενναίες μειώσεις, εκπτώσεις και πολλές δόσεις προς διευκόλυνση των οικογενειών που θα επιλέξουν το σχολείο αυτό για την εκπαίδευση των παιδιών τους.

Ενώ μέχρι πριν από λίγα χρόνια τα δίδακτρα για ένα παιδί άγγιζαν τις 15.000 ευρώ ετησίως, γεγονός που καθιστούσε το Κολλέγιο ένα από τα πιο ακριβά ιδιωτικά σχολεία της χώρας, πλέον αυτά έχουν μειωθεί αισθητά. Για παράδειγμα, η φοίτηση στη Γ’ Λυκείου την προσεχή χρονιά κοστίζει 8.293 €, ποσό που μπορεί να πέσει στα 7.961 € σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής. Στα χρήματα αυτά προστίθενται (προαιρετικά) τα έξοδα για τη μεταφορά των παιδιών με πούλμαν, τα οποία κυμαίνονται από 1.200 έως 1.800 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή στην οποία ζει ο μαθητής.

Τα δίδακτρα για τη σχολική χρονιά 2016-2017

Η προκαταβολή για τα δίδακτρα ανέρχεται στο ποσό των 1.700 € και γίνεται τουλάχιστον τρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία εγγραφής, ενώ για τη μεταφορά η προκαταβολή είναι 400 €. Η πλειονότητα των οικογενειών επιλέγει πλέον την καταβολή μέσω δόσεων. Το Κολλέγιο δίνει τη δυνατότητα πληρωμής των διδάκτρων σε τρεις δόσεις, τον Οκτώβριο, τον Ιανουάριο και τον Απρίλιο.

Εκτός από τα παραπάνω, υπάρχουν προγράμματα για ξένες γλώσσες, αθλητικά και μουσική, τα οποία κοστίζουν επιπλέον.

Αν και ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν όλα τα ιδιωτικά σχολεία της πρωτεύουσας, γεγονός που σηματοδοτεί το πέρασμα σε μια νέα εποχή, η περίπτωση του Κολλεγίου Αθηνών είναι ξεχωριστή. Οχι μόνο γιατί πρόκειται για το αρχαιότερο ιδιωτικό σχολείο της χώρας, έχοντας ιδρυθεί το 1925, αλλά και γιατί είναι το σχολείο στα θρανία του οποίου κάθονται παραδοσιακά γόνοι εκπροσώπων της πολιτικής και οικονομικής ελίτ της χώρας. Δεν είναι τυχαίο ότι από το Κολλέγιο αποφοίτησαν τρεις πρώην πρωθυπουργοί, οι Ανδρέας και Γιώργος Παπανδρέου και ο Αντώνης Σαμαράς, αλλά και πολλοί μετέπειτα βουλευτές, υπουργοί και αρχηγοί κομμάτων, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης.

*Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο ένθετο Secret της εφημερίδας Παραπολιτικά