Έτσι μεταφέρουν τα νερά Ζαγόρι

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Εκτεθειμένα κάτω από υψηλές θερμοκρασίες που υπερβαίνουν κατά πολύ τα επιτρεπτά όρια μεταφέρονται με νταλίκες τα εμφιαλωμένα νερά. 

Για το θέμα μιλούν στο Newsbomb.gr γιατρός, καθώς και ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ.

Σοβαρά ερωτήματα για τη δημόσια υγεία προκαλούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες γνωστές εταιρείες μεταφέρουν τα εμφιαλωμένα νερά.

Αποκαλυπτικές είναι οι φωτογραφίες του Newsbomb.gr στις οποίες απεικονίζεται μία νταλίκα που κινείται μέρα-μεσημέρι στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας να μεταφέρει εμφιαλωμένα νερά Ζαγόρι, εκτεθειμένα στον ήλιο. Μάλιστα, σε θερμοκρασίες που αγγίζουν τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τους κανόνες ασφαλείας το νερό πρέπει να διατηρείται στους 18 βαθμούς Κελσίου. Όπως αναφέρουν ειδικοί, η μη τήρηση υγειονομικών κανόνων μπορεί να προκαλέσει στον ανθρώπινο οργανισμό σοβαρά προβλήματα.

nero

Δείτε τι αναγράφει στην ετικέτα του το ίδιο το προϊόν

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), κ. Γιώργο Λεχουρίτη το πρόβλημα δεν εστιάζεται μόνο στη μεταφορά των εμφιαλωμένων νερών αλλά και στην αποθήκευσή τους.

Μιλώντας στο Newsbomb.gr, ο κ. Λεχουρίτης υποστήριξε πως «το νερό επειδή διατηρείται στους 18 βαθμούς Κελσίου όταν μεταφέρεται σε ήλιο με νταλίκες με μουσαμά δημιουργούνται προβλήματα στα ποιοτικά χαρακτηριστικά».

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο για τη μεταφορά των εμφιαλωμένων νερών απαιτούνται φορτηγά ψυγεία. Ωστόσο, όπως δήλωσε οι εταιρείες δεν πληρούν τους κανόνες ασφαλείας, καθώς με αυτό τον τρόπο θέλουν να μειώσουν το κόστος μεταφοράς του νερού, χωρίς να υπολογίζουν το κόστος της ποιότητας του νερού που φθάνει στα χέρια των καταναλωτών.

zag1

Ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ υποστήριξε πως από την πλευρά τους έχουν γίνει σχετικές επισημάνσεις σε αρμόδιους φορείς και υπουργεία, καθώς έχουν υπάρξει στο παρελθόν καταγγελίες καταναλωτών για την ποιότητα εμφιαλωμένων νερών.

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο κ. Λεχουρίτης δεν έχει δοθεί καμία επίσημη ανακοίνωση που να αποδεικνύει πως πραγματοποιούνται υγειονομικοί έλεγχοι σχετικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες γίνεται η μεταφορά των νερών.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπτώσεις στην υγεία

Το πλαστικό μπουκάλι όταν εκτεθεί σε θερμοκρασίες που υπερβαίνουν κατά πολύ τα επιτρεπτά όρια δύναται να απελευθερώσει επικίνδυνες για τον οργανισμό ουσίες στο νερό.

Πρόκειται για μικροοργανισμούς που όπως αναφέρει στο Newsbomb.gr ο ιατρός, κ. Απόστολος Ψάρρης μπορεί να προκαλέσουν λοιμώξεις του πεπτικού συστήματος. Ωστόσο, ειδικοί υποστηρίζουν πως κάτω από ακραίες θερμικές συνθήκες υπάρχει πιθανότητα να απελευθερωθούν από το μπουκάλι στο νερό ακόμα και καρκινογόνες αλλά και τοξικές ουσίες όπου σύμφωνα με τον κ. Ψάρρη μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στο ήπαρ, τα νευρικά κύτταρα ακόμα και τους νεφρούς.

Το newsbomb.gr προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον υπεύθυνο κυκλοφορίας του νερού Ζαγόρι, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί απάντηση από κανέναν.

Επικοινωνήσαμε επίσης και με το Υπουργείο Υγείας το οποίο ξεκαθάρισε πως «προφανώς υπάρχει λάθος χειρισμός από την πλευρά της εταιρείας» και παρέπεμψε σε επικείμενες ανακοινώσεις από τον υπουργό κ. Αδ. Γεωργιάδη.