Στην Αθήνα το λείψανο της Αγίας Ελένης

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Χιλιάδες πιστοί από όλη την Ελλάδα αναμένεται να παρακολουθήσουν την υποδοχή του ιερού λειψάνου της Αγίας Ισαποστόλου Ελένης, μητέρας του Μεγάλου Κωνσταντίνου, που θα φθάσει από τη Βενετία στην Αθήνα την Κυριακή 14 Μαΐου. Είναι η πρώτη φορά που το ιερό λείψανο βγαίνει εκτός Βενετίας, όπου φυλάσσεται.

Στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, που ολοκληρώθηκε χθες, ετέθησαν οι λεπτομέρειες για την προετοιμασία της υποδοχής του λειψάνου, η οποία θα γίνει με τιμές αρχηγού κράτους, όπως την άνοιξη του 2015 με το ιερό λείψανο της Αγίας Βαρβάρας. Τότε βεβαίως είχαν προκληθεί οξύτατες αντιδράσεις από μέλη της νέας, ακόμη, κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που μίλησαν για εμπορευματοποίηση των ιερών λειψάνων. Μάλιστα, ιδιαίτερα οξύς ήταν ο μετέπειτα υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Αποστολικής Διακονίας, επίσκοπο Φαναρίου Αγαθάγγελο, το ιερό λείψανο θα μεταφερθεί στην Ελλάδα στις 14 Μαΐου από τον ναό της Αγίας Ελένης στο ομώνυμο νησί στη Βενετία. Μαζί του θα μεταφερθεί και τεμάχιο Τιμίου Ξύλου με τα Αχραντα Πάθη του Χριστού, που αποθησαυρίζεται στον Θησαυρό της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου στη Βενετία. Το ιερό σκήνωμα και το τίμιο ξύλο θα εκτεθούν σε προσκύνημα στον ιερό ναό της Αγίας Βαρβάρας, στον ομώνυμο δήμο της Αττικής, από 14 Μαΐου έως 15 Ιουνίου.

Το τυπικό της υποδοχής θα είναι όπως εκείνο που ακολουθήθηκε με την υποδοχή του ιερού λειψάνου της Αγίας Βαρβάρας, το οποίο, αφού τοποθετήθηκε σε κιλλίβαντα πυροβόλου όπλου, μεταφέρθηκε με λιτανευτική πομπή στον ναό της Αγίας Βαρβάρας. Επίσης, και τώρα η επίσημη υποδοχή θα γίνει στις 6.30 μ.μ. μπροστά από το δημαρχείο Αιγάλεω από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο και κατόπιν θα παρατεθεί γεύμα προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Καθόλη τη διάρκεια της παραμονής του ιερού σκηνώματος στην Αθήνα, θα τελούνται πρωινές και απογευματινές ακολουθίες και αγρυπνίες.

Η ανταπόκριση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στο σχετικό αίτημα της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, «δείχνει την πολύ καλή σχέση των δύο Εκκλησιών, σε επίπεδο πολιτιστικής συνεργασίας», όπως δήλωσε στην «Κ» ο γενικός διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας, επίσκοπος Φαναρίου Αγαθάγγελος, και θεωρείται σημαντική επιτυχία για τον κ. Ιερώνυμο που τονίζει ότι με τον τρόπο αυτό αναδεικνύεται η πνευματική και πολιτιστική ταυτότητα της Ευρώπης. Και αυτό διότι τέσσερα μεγάλα γεγονότα στα οποία πρωταγωνίστησαν ο Μέγας Κωνσταντίνος και η Αγία Ελένη, σφράγισαν την ιστορία της Ευρώπης και διαμόρφωσαν την ιστορία του κόσμου γενικότερα.

Πρόκειται για την απόφαση του Διατάγματος των Μεδιολάνων, το 313, που κηρύσσει την ανεξιθρησκία και παύει τους διωγμούς κατά των Χριστιανών, την απόφαση για μεταφορά της πρωτεύουσας της αυτοκρατορίας από την Παλαιά στη Νέα Ρώμη, την Κωνσταντινούπολη, για τη σύγκληση της Α΄ εν Νικαία Οικουμενικής Συνόδου το 325, η οποία καταδίκασε τον Αρειανισμό, και την εύρεση του Τιμίου Σταυρού στους Αγίους Τόπους.

Οπως λέει ο επίσκοπος Αγαθάγγελος «τα γεγονότα αυτά προσδιόρισαν το περιεχόμενο της παγκόσμιας ιστορίας κατά τρόπο μοναδικό. Χωρίς αυτά ούτε η Ευρώπη θα είχε συγκεκριμένη πνευματική κληρονομιά, ούτε ο κόσμος μια τόσο ακμαία ακτινοβολία του χριστιανικού μηνύματος για τον Θεό και τον άνθρωπο».ΑΑ