Πρέσπες: Η στιγμή που πέφτουν οι υπογραφές για το "Βόρεια Μακεδονία" – Οι ιστορικές εικόνες

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Η πολυσυζητημένη συμφωνία για το "Βόρεια Μακεδονία" υπογράφηκε στις Πρέσπες από τους κυρίους Κοτζιά και Ντιμιτρόφ. Η ατάκα του Μάθιου Νίμιτς αμέσως μετά...

Υπογράφηκε η συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά, της ΠΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ και τον ειδικό απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς στην ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στους Ψαράδες στις Πρέσπες.

Νωρίτερα απηύθυναν χαιρετισμό οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ ενώ τον λόγο πήρε και ο Μάθιου Νίμιτς. Μετά την ολοκλήρωση της τελετής, οι δύο πρωθυπουργοί οι υπουργοί Εξωτερικών και οι επίσημοι προσκεκλημένοι θα μεταβούν με σκάφη στην απέναντι όχθη της Μ. Πρέσπας στην πλευρά της πΓΔΜ, όπου θα παρακαθίσουν σε γεύμα.

Το «παρών» στις Πρέσπες, στη διαδικασία υπογραφής της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων έδωσε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος εργάστηκε από το 1994 μέχρι και σήμερα για την επίτευξη συμφωνίας για το ονοματολογικό της FYROM.

Μάλιστα, ο κ. Νίμιτς γιορτάζει σήμερα τα γενέθλιά του και χαρακτήρισε τη συμφωνία αυτή το καλύτερο δώρο για τον ίδιο.

«Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμότατα συγχαρητήρια μου στους μεγάλους ηγέτες της περιοχής. Η επίλυση του προβλήματος απαίτησε πολιτικό θάρρος και ηγετική ικανότητα όπως και θάρρος. Δεν βρίσκει κανείς πολιτικό θάρρος και πολιτικό όραμα, δεν βρίσκει κανείς τέτοιες διπλωματικές ικανότητες», δήλωσε ο ειδικός διαπραγματευτής του ΟΗΕ.

Πηγή: www.newsit.gr