Η χειρόγραφη επιστολή του Ανδρέα Παπανδρέου για το Σκοπιανό

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Το Σκοπιανό βρίσκεται για τα καλά στην πολιτική και όχι μόνο επικαιρότητα, όπως φάνηκε και με το συλλαλητήριο, με το χρόνο να γυρίζει πίσω στο 1992, όταν πάλι γίνονταν κινητοποιήσεις.

Το μεγαλειώδες συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης ενάντια στην γραμμή της σκοπιανής κυβέρνησης του Κίρο Γκλιγκόροφ, συμπληρώνεται με το ηχηρό μήνυμα του τότε προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου.

Ήταν εκείνη η εποχή που μπορούσε η χώρα μας να καταφέρει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα για το όνομα των Σκοπίων, αλλά τελικά εξελίχθηκε σε φιάσκο με τα γνωστά αποτελέσματα και την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ειδικότερα, στις 23-4-1992, σε επιστολή του προς τον τότε Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ιάκωβο, ο Ανδρέας Παπανδρέου γράφει με το ίδιο του το χέρι την «Εθνική Διαθήκη» του και διατρανώνει την αντίθεσή του στη χρήση του όρου «Μακεδονία» από τη γείτονα χώρα.

Αναφέρει στο χαρακτηριστικό απόσπασμα της επιστολής του ο Ανδρέας Παπανδρέου: «Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι είμαι ανυποχώρητος σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις των Σκοπίων. Δεν πρόκειται να συναινέσω σε αναγνώριση de jure και de facto εφ’ όσον το όνομα “Μακεδονία” χρησιμοποιηθεί με επιθετικό ή όχι (προσδιορισμό) στην ονομασία του κρατιδίου των Σκοπίων».