Σύντεκνος… Κάρολος: Χόρεψε κρητικά και αποθεώθηκε. Το χρόνικο της επίσκεψης στην Κρήτη

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


- Μετά από τρεις μέρες ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του πριγκιπικού ζεύγους στην Ελλάδα
- Κάρολος και Καμίλα έδειξαν τις χορευτικές τους ικανότητες στο... σιγανό πεντοζάλη
- Αποθεώθηκαν από τον κόσμο και αναχώρησαν για τη Μεγάλη Βρετανία
- Η Κνωσός, τα δώρα και τα φαγητά που... δεν δοκίμασε ο Κάρολος
- Το βρετανικό χιούμορ του διαδόχου του βρετανικού θρόνου και όσα έγιναν στην Κρητη

Με τον καλύτερο και τον πιο… Κρητικό τρόπο ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του πριγκιπικού ζεύγους στην Ελλάδα. Ο Κάρολος και η Καμίλα χόρεψαν στο γλέντι που στήθηκε προς τιμήν τους στις Αρχάνες!
Η θερμή υποδοχή

Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης στην Κρήτη για τον πρίγκιπα Κάρολο και την δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλα ήταν οι Αρχάνες.

Από τις 2 το μεσημέρι οι φορείς και οι κάτοικοι της περιοχής ήταν πανέτοιμοι για την υποδοχή του πριγκιπικού ζεύγους.

Ο πρίγκιπας Κάρολος έφτασε λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι στις Αρχάνες όπου το υποδέχθηκε ο δήμαρχος και πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ηρακλείου, Μανώλης Κοκοσάλης και άλλοι φορείς του τόπου ενώ λίγο αργότερα έφτασε και η δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλα.

Κάρολος και Καμίλα γεύτηκαν τοπικές νοστιμιές, όπως κρασί, σταφίδες, λάδι, λουκάνικα, αρωματικά και τυριά από τα τραπέζια που στήθηκαν προς τιμήν τους στην πλατεία.

Ο Κάρολος περιηγήθηκε και σε καφενεία του χωριού συνομίλησε και χαιρέτισε πολίτες που τον υποδέχθηκαν με θέρμη. Του προσφέρθηκαν δώρα, ιστορικά βιβλία κι ένα καλάθι με κρητικά προϊόντα.
Κάρολος ο… χορευταράς

Το πριγκιπικό ζεύγος χαιρέτησε τους κατοίκους που περίμεναν για να τους συναντήσει από κοντά. Ο χορός είχε ήδη ξεκινήσει και ο Κάρολος μαζί με την Καμίλα πλησίασαν και μπήκαν στον χορό.

Το πριγκιπικό ζεύγος δεν δίστασε να σηκωθεί και να αναμιχθεί με τους χορευτές των παραδοσιακών συγκροτημάτων προσπαθώντας να ακολουθήσει τα βήματα του σιγανού στο παραδοσιακό τραγούδι «Βοσκαρουδάκι Αμούστακο».  Μάλιστα εισέπραξαν θερμό χειροκρότημα για την προσπάθεια τους!

Ο Πρίγκιπας και η Δούκισσα επιβιβάστηκαν στο αυτοκίνητο που – συνοδεία της προσωπικής τους φρουράς και αστυνομικών – θα τους μεταφέρει στο αεροδρόμιο Ηρακλείου όπου θα αναχωρήσουν για τη Μεγάλη Βρετανία.

Ο πρίγκιπας και η δούκισσα έδειξε να το διασκεδάζει ιδιαίτερα και χόρεψε όλοκληρο το τραγούδι αγκαλιασμένος με τους Κρητικούς και όπως ήταν αναμενόμενο στο τέλος αποθεώθηκε!

Στο τέλος το πριγκιπικό ζεύγος έλαβε χαμογελαστό το καλάθι με τα παραδοσιακά κρητικά προϊόντα και αναχώρησε για το αεροδρόμιο.


Συζήτηση με πρόσφυγες

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας λίγο νωρίτερα βρέθηκε στα γραφεία της Αναπτυξιακής Ηρακλείου όπου ενημερώθηκε για το πρόγραμμα της φιλοξενίας προσφύγων στην Κρήτη, παρουσία του εκπροσώπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Φιλίπ Λεκλέρ.

Μάλιστα, ο πρίγκιπας Κάρολος είχε ολιγόλεπτες συζητήσεις με πρόσφυγες που διαμένουν στο νησί. Με την ολοκλήρωση των συναντήσεων το πριγκιπικό ζεύγος κατευθύνθηκε στην πλατεία της Παναγίας στις Άνω Αρχάνες όπου η δημοτική αρχή είχε φροντίσει για την παρουσίαση των τοπικών προϊόντων με μια καλαίσθητη υπαίθρια έκθεση που θα συνοδεύεται από παραδοσιακό κρητικό γλέντι.
Η ξενάγηση στην Κνωσό και τα δώρα

Νωρίτερα Κάρολος και Καμίλα ξεναγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσο.

Πλήθος κόσμου, ντόπιοι αλλά και ξένοι επισκέπτες περίμεναν για να δουν τον πρίγκιπα και τη σύζυγό του, να τους φωτογραφήσουν και να τους χαιρετήσουν.

Μάλιστα στην προτομή του αρχαιολόγου Άρθρουρ Εβανς, έγινε ανταλλαγή δώρων. Στον πρίγκιπα Κάρολο, δόθηκε δώρο ένα μινωικό κύπελλο και στην Καμίλα μια καρφίτσα.

Μάλιστα τόσο ο Κάρολος όσο και η Καμίλα, πολύ ευδιάθετοι, «έσπασαν» το πρωτόκολλο και χαιρέτησαν κόσμο δια χειραψίας.

Το πριγκιπικό ζεύγος ξεναγήθηκε στον αρχαιολογικό της Κνωσού από την υπουργό Λυδία Κονιόρδου και τη ΓΓ του Υπουργείου, Μ. Βλαζάκη, και η Καμίλα συναντήθηκε με παιδιά από το 44ο δημοτικό σχολείο Ηρακλείου που βρίσκονταν εκεί.

Αμέσως μετά Κάρολος και Καμίλα ακολούθησαν χωριστό πρόγραμμα.

click4more

Κάρολος και Καμίλα: Ξενάγηση στην Κνωσό και μινωικά δώρα στο πριγκιπικό ζεύγος...

Ισχυρά είναι τα μέτρα ασφαλείας, με τους αστυνομικούς να δημιουργούν «θύλακες» μεταξύ των επισκεπτών και του πριγκιπικού ζεύγους.

Αίτημα του ίδιου του πρίγκιπα Καρόλου ήταν να μη διακοπεί η είσοδος του κοινού στον Αρχαιολογικό Χώρο.

Μόνο στα διαπιστευμένα συνεργεία είχε επιτραπεί η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο και μάλιστα ήταν εξουσιοδοτημένα να «παίρνουν» πλάνα και φωτογραφίες μόνο σε πέντε συγκεκριμένα σημεία.
Ο Κάρολος στη Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή

Ο Κάρολος, κατόπιν, έφθασε στη Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή λίγο πριν τις 14.00 μετά το μεσημέρι. Επισκέφθηκε το Κέντρο Μελετών της Σχολής, όπου παρακολούθησε την παρασκευή μινωικού γεύματος, και το Στρωματογραφικό Μουσείο, όπου ξεναγήθηκε από το διευθυντή Τζον Μπένετ και από τον επιμελητή της έκθεσης, Κώστα Χρηστάκη.

Στο χώρο όπου διαμορφώθηκε ειδικά για την εκδήλωση παρασκευής του γεύματος, το «παρών» μεταξύ άλλων έδωσαν οι κυρίες Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Μαρέβα Μητσοτάκη και η γνωστή σχεδιάστρια μόδας Σοφία Κοκοσαλάκη.


Τα μινωικά πιάτα για τον Κάρολο

Μπροστά στα μάτια του πρίγκιπα παρασκευάστηκαν γεύματα με ρίζες … στη μινωική Κρήτη, από αγνά, παραδοσιακά προϊόντα, ακολουθώντας συνταγές που χάνονται στα βάθη του χρόνου.

Τα τρία πιθάρια της φωτογραφίας περιείχαν φακές με σκόρδο, κόλιανδρο και μέλι, ενώ επίσης παρασκευάστηκαν:

Κοτόπουλο με σιδαμι σύκα και μέλι
Κοτόπουλο με αμπελόφυλλα και σύκα
Χοιρινό με πετιμέζι και αχλάδια
Χοιρινό με χοντρό και φασκόμηλο
Και αρνί με ξινό χοντρό


Ο πρίγκιπας τηρώντας το Πρωτόκολλο, αρκέστηκε στο … να δει και να οσφρανθεί, ωστόσο δε δοκίμασε τα πιάτα. Έγινε όμως μέρος της διαδικασίας, ρίχνοντας ο ίδιος μέλι στις φακές.

 


Με πληροφορίες από ekriti, zarpanews, cretalive

Πηγή: www.newsit.gr