Φωτιά στην Ηλεία: Οι νέες εικόνες που κόβουν την ανάσα – Οι πρώτες ενδείξεις για τα αίτια της πυρκαγιάς

Σε εξέλιξη ο πύρινος εφιάλτης στην Ηλεία. Η φωτιά συνεχίζει να καίει εκτάσεις, με τις νέες εικόνες να αποτυπώνουν την αγωνία των κατοίκων και την έκταση της καταστροφής…

Η φωτιά στην Ηλεία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ενισχύθηκαν οι εναέριες και επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στις περιοχές Φρίξα και Σκιλλουντία της Ηλείας. Ειδικότερα, ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιούν τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο, ενώ ταυτόχρονα περίπου 90 πυροσβέστες με 36 οχήματα προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά και να προλάβουν τυχόν αναζωπυρώσεις.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, υπάρχουν δύο μέτωπα μέσα σε χαράδρα, γι’ αυτό και το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν μηχανήματα του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων και της περιφερειακής ενότητας Ηλείας.

Στο μεταξύ, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος «η ένταση των ανέμων έχει μειωθεί, γεγονός που βοηθάει το έργο των εναέριων και των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων». O κ. Γεωργιόπουλος πρόσθεσε ότι «δεν έχουν καεί σπίτια, αλλά το μόνο που έχει καταγραφεί είναι κάποιες ζημιές στη στέγη ενός σπιτιού στην κοινότητα της Νέας Σκυλλουντίας». Όσον αφορά τις ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες, ο αντιπερειφερειάρχης είπε ότι έχουν καεί αρκετά ελαιόδεντρα.

Οι νέες εικόνες από τη φωτιά στην Ηλεία

Τα αίτια της φωτιάς και οι πρωινές ρίψεις

Σχετικά με τα αίτια της φωτιάς, ο αντιπερειφερειάρχης είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «αυτά θα τα βρει η έρευνα της Πυροσβεστικής», για να σημειώσει: «είχα ζητήσει δημοσίως το περασμένο Σάββατο από τους συμπολίτες μας να μην προχωρήσουν στο κάψιμο κλαδιών, λόγω των μετεωρολογικών προβλέψεων για ισχυρούς ανέμους». ‘Αλλωστε, όπως τόνισε, «χθες στην Ηλεία εκδηλώθηκαν περίπου έξι πυρκαγιές».

πό την πλευρά του, ο δήμαρχος Ανδριτσαίνας – Κρετστένων Διονύσης Μπαλιούκος είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «σήμερα η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη, ενώ το έργο της κατάσβεσης βοήθησε και μία μικρή βροχόπτωση που σημειώθηκε σήμερα το πρωί». Σχετικά με την αποτίμηση του μεγέθους των ζημιών, ο δήμαρχος ανέφερε ότι «έχουν καεί δασικές εκτάσεις, ενώ φαίνεται ότι υπάρχουν ζημιές σε καλλιέργειες και κυρίως σε ελαιόδεντρα».
Δραματική νύχτα

Η νύχτα για τους κατοίκους των περιοχών που είχαν από νωρίς παραδοθεί στις φλόγες, ήταν δραματική. Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής έδωσαν ολονύχτια μάχη με την πύρινη λαίλαπα για να μην αφήσουν τη φωτιά να πλησιάσει κατοικημένες περιοχές.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας έγινε σύσκεψη παρουσία του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα, ώστε να υπάρξει ο καλύτερος δυνατός συντονισμός για την αντιμετώπιση της κατάστασης. φωτιά Ηλεία

Το γεγονός ότι «έπεσαν» οι άνεμοι και μειώθηκε η ένταση τους, βοήθησε το έργο των πυροσβεστών, ώστε να περιορίσουν τα πύρινα μέτωπα. Ωστόσο, η πυρκαγιά, νωρίς το πρωί της Δευτέρας (16.04.2018), συνεχίζει να καίει αλλά οι εστίες της είναι διάσπαρτες!
Νύχτα κόλαση στις φλόγες


Πηγή: patrisnews.com, ilialive.gr