Σε πύρινο εφιάλτη ξανά η Ηλεία. "Έπιασαν" τη φωτιά στη Μάκιστο.

– Η φωτιά νωρίτερα μπήκε στο χωριό Μάκιστος και κύκλωσε τα πρώτα σπίτια
– Είναι το χωριό που είχε ξαναχτιστεί μετά τις μεγάλες φωτιές το 2007
– Λίγο πριν τις 19:00 οι πυροσβέστες κατάφεραν να γλιτώσουν το χωριό
– Τώρα επικεντρώνονται στις εστίες που είναι γύρω από το χωριό

Τρεις φωτιές βρίσκονται σε εξέλιξη στο νομό Ηλείας και συγκεκριμένα στις περιοχές Μάκιστος, που είχε πληγεί από τις καταστροφικές φωτιές του 2007, Κακοτάρι και Πέρσαινα.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, «η φωτιά στην Μάκιστο είναι πολύ επικίνδυνη και οι φλόγες βρίσκονται κοντά στις αυλές των πρώτων σπιτιών του χωριού». Επίσης, είπε ότι «οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη για να προστατευόσουν τις περιουσίες», προσθέτοντας ότι «ευτυχώς στην περιοχή δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι.»

Το δεύτερο μέτωπο της φωτιάς καίει αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Κακοτάρι στην βόρεια Ηλεία, ενώ το τρίτο μέτωπο είναι λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα, στην Πέρσαινα.

Και στις τρεις φωτιές επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής με 30 πυροσβέστες και 15 οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού πέντε πυροσβεστικά αεροπλάνα.
Ο εφιάλτης επέστρεψε στη μαρτυρική Μάκιστο

Η μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε νωρίς το απόγευμα σε αγροτοδασική έκταση, στη Μάκιστο, στη Ζαχάρω. Στο σημείο πήγε μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής καθώς η φωτιά από την πρώτη στιγμή, ήταν κοντά σε σπίτια. Λίγο πριν τις 17.00 το απόγευμα, η φωτιά μπήκε στο χωριό, με τους κατοίκους να κάνουν έκκληση για εναέρια μέσα. Σύμφωνα με το PatrisNews τα πρώτα σπίτια του χωριού κύκλωσαν φλόγες!

Σύμφωνα με το PatrisNews λίγο πριν τις 19:00 οι πυροσβέστες κατάφεραν να προστατεύσουν το χωριό από τη φωτιά και τώρα, επικεντρώνονται στις εστίες που είναι γύρω από αυτό.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στο σημείο επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 12 οχήματα και 5 αεροσκάφη.

Στο σημείο βρίσκονται για να βοηθήσουν στο έργο της κατάσβεσης, υδροφόρες του δήμου και της περιφέρειας αλλά και οι ίδιοι οι κάτοικοι που δε φεύγουν από τα σπίτια τους και κάνουν ό,τι μπορούν για να προστατεύσουν τις περιουσίες τους.

Η Μάκιστος, είναι το χωριό που είχε καεί στις μεγάλες φωτιές το 2007 και είχε ξαναχτιστεί με τη βοήθεια της οικογένειας Βαρδινογιάννη. Το 2009 παραδόθηκε το τελευταίο σπίτι. Σήμρα, το χωριό ζει έναν νέο εφιάλτη!

Πηγή: PatrisNews, Πυροσβεστικό Σώμα