Υλοποίηση προγράμματος Erasmus Plus από την εκπαιδευτική μονάδα 2ο ΕΚ Πειραιά⁩

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Το 2ο ΕΚ (Εργαστηριακό Κέντρο) Πειραιά στεγάζεται στο ιστορικό κτίριο ΣΚΥΠ, επί της οδού Πειραιώς 95. Συνεργάζεται  και εξυπηρετεί το 1ο ΕΠΑ.Λ. (Επαγγελματικό Λύκειο) Πειραιά και το 2ο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Πειραιά και το ΙΕΚ Πειραιά, ώστε να επιτύχει την καλύτερη δυνατή  εργαστηριακή εκπαίδευση των μαθητών τους.

Η εκπαιδευτική μας μονάδα συμμετέχει σε μία σύμπραξη με σχολεία από 4 διαφορετικές χώρες στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS PLUS KA2 project με τίτλο “Cyber Sensibility”. Πιο συγκεκριμένα, η συνεργασία αυτή ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2016 και θα ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο του 2018 και αφορά μαθητές και εκπαιδευτικούς από Τουρκία, Ισπανία, Ιταλία και Ουγγαρία. Κύριος στόχος του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών και γενικότερα των νέων σε ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια στο Διαδίκτυο ώστε να θέσει στρατηγικές για αποτελεσματική, ανοικτή σε όλους, χωρίς κινδύνους μάθηση.

Για το συντονισμό και την υλοποίηση όλου του εγχειρήματος, έχουν γίνει ήδη 2 συναντήσεις στην Τουρκία και στη Ιταλία, στις οποίες συμμετείχαν εκπαιδευτικοί, αλλά και μαθητές (στη 2η μετακίνηση -Μπολόνια Ιταλίας) από το σχολείο μας.

Φέτος, από τις 02 έως τις 06 Οκτωβρίου ήταν η σειρά μας να δεχτούμε και να φιλοξενήσουμε στην όμορφη πόλη του Πειραιά, μαθητές και εκπαιδευτικούς από τα συνεργαζόμενα σχολεία.

F1

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικές διδασκαλίες στο σχολείο μας. Στο σύγχρονο εργαστήριο Πολυμέσων, 25 περίπου μαθητές κλήθηκαν να δημιουργήσουν το δικό τους κόμικ με διαδικτυακά εργαλεία σχεδίασης και να ανακαλύψουν με διασκεδαστικό τρόπο τις παγίδες που ελλοχεύουν στο  Διαδίκτυο.

Επίσης οργανώθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Ευγενίδειο Ίδρυμα, όπου παρακολούθησαν εργαστήρια τρισδιάστατης εκτύπωσης και τέχνης animation. Εξίσου σημαντική ήταν και η επίσκεψη στο Ίδρυμα Νιάρχος, όπου όλοι οι μαθητές παρακολούθησαν το πρόγραμμα «Η ηλιακή ενέργεια κι ένας κόσμος σε διαρκή κίνηση», κατά τη διάρκεια του οποίου είχαν την ευκαιρία να δομήσουν τις δικές τους μηχανικές κατασκευές για τη καλύτερη κατανόηση των βιώσιμων μορφών ενέργειας. Ακολούθησε ξενάγηση στις εγκαταστάσεις αυτού του τόσου σύγχρονου Κέντρου Πολιτισμού.

Ταυτόχρονα δεν έλειψε και η μέριμνα για την πολιτιστική καλλιέργεια των φιλοξενούμενων μας μέσα από επισκέψεις στην Ακρόπολη, το μουσείο της, σημεία ορόσημα του Πειραιά (Στάδιο Καραϊσκάκη,Μικρολίμανο, Πασαλιμάνι, κ.ά.).

Ο ελκυστικός  Πειραιάς στάθηκε η πλέον κατάλληλη πόλη που πλημμύρισε τους επισκέπτες μας με γλυκές αναμνήσεις: μυρωδιές από πορτοκαλί ηλιοβασιλέματα, καταγάλανες θάλασσες, εκφραστικές «καλημέρες», σουβλάκι και γεμιστά, στιγμές πλημμυρισμένες με ήλιο και φως, φιλόξενη αγκαλιά ο τόπος μας για όλους χωρίς  διακρίσεις. (δεν είναι τυχαίο ότι “Ήλιος, θάλασσα και Ελλάδα” ήταν και το λογότυπο που κέρδισε στο διαγωνισμό doodle της Google στις 13 Μαΐου  2013). Αποχαιρετήσαμε τους φίλους μας, προσφέροντας τους μικρά δωράκια με γεύση Ελλάδας, σε κλίμα έντονης συγκίνησης με την υπόσχεση ότι ο Πειραιάς μας θα τους περιμένει να τους φροντίσει και πάλι με το “δικό του τρόπο”, όπως αυτός ξέρει… Χαρακτηριστικός ήταν ο ενθουσιασμός με τον οποίο όλοι οι μαθητές “όρμησαν” να φoρέσουν τα μπλουζάκια που τους προσφέραμε πάνω στα οποία είχε γραφεί το όνομα τους καθενός σε ελληνική μετάφραση. (βλ. φώτο)

F2

Τέλος θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί ο σημαντικός ρόλος του εθνικού μας φορέα, του Ι.Κ.Υ., που με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  δίνει τη δυνατότητα  υλοποίησης αυτών των προγραμμάτων.