Αν έχεις παρατηρήσει μια ιδιαίτερη μυρωδιά στο χώρο μετά το σεξ, δεν είναι ιδέα σου

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Έχεις ποτέ αντιληφθεί, μετά την ερωτική επαφή με τον σύντροφό σου, μία αδιευκρίνιστη, ελκυστική μυρωδιά στον χώρο, την οποία δεν μπορείς να εξηγήσεις αλλά ξέρεις ότι προέρχεται από σας; Για την ακρίβεια από τον έρωτά σας; Και δεν εννοώ τη μυρωδιά των αρωμάτων σας, ούτε την ενυδατική σου αλλά μία άλλη. Χημεία μεν, αλλά φυσική.

Κάποτε, στα παλιά τα χρόνια, ο μύθος λέει πως οι ιερόδουλες των Παρισίων συνήθιζαν να βάζουν λίγες σταγόνες κολπικού υγρού πίσω από τα αυτιά τους για να προσελκύσουν τους πελάτες τους. Παρόλο που η σεξουαλική έλξη μπορεί να μας ναρκώσει, μετά την κορύφωση, που όλα επανέρχονται σε κάπως πιο ρεαλιστικές διαστάσεις, αρχίζεις κι αισθάνεσαι αυτή τη μυρωδιά στον αέρα. Τη μυρωδιά του έρωτα, η οποία χωρίς να το καταλαβαίνεις επιδρά στη λίμπιντό σου. Είναι οι ορμόνες. 

Σύμφωνα λοιπόν και με τους νευροεπιστήμονες, όλη αυτή η μεθυστική εσάνς αναδύεται από τις ορμόνες που απελευθερώνονται με τον οργασμό (οξυτοκίνη, κορτιζόλη, επινεφρίνη). Οι ορμόνες της αδρεναλίνης αλλάζουν την ευαισθησία που έχουμε στη μυρωδιά.

Για πολύ καιρό η όσφρηση ήταν η πιο υποβαθμισμένη αίσθηση όσον αφορά στην ερωτική επιλογή συντρόφου. Ωστόσο η πρόσφατη ανακάλυψη ενός γονιδίου που σχετίζεται με τους υποδοχείς φερομονών έφερε την ανατροπή. Οι φερομόνες, από τα ελληνικά «φέρω» και «ορμή» δημιουργούνται από ορμόνες που παράγονται από κύτταρα και μεταφέρονται στο περιβάλλον είτε σε υγρή είτε σε αέρια μορφή.

Έχει αποδειχτεί μάλιστα πως οι γυναίκες επιλέγουν τους άνδρες με βάση τη μυρωδιά τους, όχι το άρωμα, αλλά την οσμή του σώματός τους, την οποία μάλιστα μπορούν να εντοπίσουν ακόμα κι αν ο άλλος έχει παστωθεί με μισό μπουκάλι άρωμα. 

Πηγή: ladylike.gr/