Πως να διορθώσετε 6 συχνά λάθη μαγειρικής (Φωτό)

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Όσο καλή μαγείρισσα και αν είστε, κάποιες φορές απλώς τυχαίνει να συμβαίνουν ατυχήματα στην κουζίνα! Μπορεί να πέσει λίγο αλάτι παραπάνω, το φαγητό να βγει πιο καυτερό απ' ό,τι υπολογίζατε ή τα λαχανικά να λασπώσουν. Επειδή, όμως, καμία νοικοκυρά και μαμά δεν έχει την πολυτέλεια ούτε του χρόνου και φυσικά ούτε των χρημάτων, να πετάξει το φαγητό που δεν της βγήκε καλό, δείτε πώς με κάποια τρικ μπορείτε να αποτρέψετε μία μαγειρική καταστροφή.

Αν σας πέσει λίγο παραπάνω αλάτι

Ενώ είστε σίγουρη για τον μαγειρικό σας... θρίαμβο, δοκιμάζετε μια μπουκιά από το φαγητό που φτιάχνετε και διαπιστώνετε ότι είναι «σκέτη λύσσα»!

Τι να κάνετε: Καθαρίστε μία πατάτα και προσθέστε την μέσα στο φαγητό. Το άμυλο που περιέχει, έχει την ιδιότητα να απορροφά το αλάτι όταν η πατάτα βράζει. Θεωρείται η ιδανική λύση για το κρέας, το κοτόπουλο αλλά και τις σούπες. 

Ειδικά για τις κόκκινες σάλτσες που έχουν γίνει αλμυρές, προτιμήστε να προσθέσετε μέσα στο μίγμα μία πρέζα ζάχαρη, η οποία εκτός του ότι θα απορροφήσει την έντονη γεύση του αλατιού, θα δώσει έξτρα νοστιμιά στη μαγειρική σας. Εναλλακτικά, ελάχιστο ξύδι- ούτε ένα κουταλάκι του γλυκού- θα εξισορροπήσει ιδανικά τις γεύσεις.

... ή πιπέρι!

Ενώ το πιπέρι και γενικά τα μπαχαρικά με έντονη, πικάντικη ή καυτερή γεύση, νοστιμίζουν το φαγητό, μπορεί ν' αποδειχθούν καταστροφικά σε περίπτωση που βάλετε έστω και λίγη παραπάνω ποσότητα.

Τι να κάνετε: Χαμηλώστε την ένταση του ματιού ή του φούρνου και προσθέστε λίγο χυμό από λεμόνι. Αφήστε το να «δέσει» με το υπόλοιπο φαγητό και στη συνέχεια βγάλτε το από τη φωτιά. Η οξύτητά του θα εξουδετερώσει μεγάλο μέρος της καυτερής γεύσης.

Για μεγάλες... «ξινίλες»

«Γιατί η σάλτσα μού βγήκε τόσο ξινή; Τόσες φορές την έχω φτιάξει!».

Τι να κάνετε: Η λύση είναι απλή. Για τις πιο γλυκές σάλτσες, όπως η σάλτσα ντομάτας, ρίξτε ελάχιστη ζάχαρη ή μαγειρική σόδα στη μύτη του κουταλιού, ανακατέψτε καλά και αφήστε τις να κάνουν το θαύμα τους! Η γλυκύτητα της ζάχαρης και η σύνθεση της σόδας θα καλύψουν παραπάνω από ικανοποιητικά την ανεπιθύμητη «ξινίλα».

Στη σαλάτα που σας φαίνεται υπερβολικά ξινή, είτε γιατί τα λαχανικά έχουν έντονη γεύση είτε γιατί ρίξατε πολύ ξύδι, προσθέστε ξηρούς καρπούς- επιλέξτε καρύδια που δένουν αρμονικά σχεδόν με όλα τα λαχανικά. Μία ξεχωριστή πινελιά που θα εκπλήξει τους καλεσμένους σας!

Κάντε σκωτσέζικο ντους στα παραβρασμένα λαχανικά

Το τρικ για να μην παρα-μαγειρέψετε τα λαχανικά είναι να προσέχετε το... χρώμα! Ιδανικά, είναι έτοιμα όταν το χρώμα τους γίνεται εξαιρετικά έντονο και «ζωντανό», και όχι όταν ροδίσουν.

Τι να κάνετε: Αν προλάβετε στην αρχή το κακό, βγάλτε τα από την κατσαρόλα και τοποθετήστε τα σε μία λεκάνη με δροσερό νερό και παγάκια. Το κρύο θα σταματήσει αμέσως το βράσιμο και έτσι τα λαχανικά δεν θα μαλακώσουν άλλο. Στη συνέχεια, πασπαλίστε τα με λίγο τριμμένο τυρί, που θα «καμουφλάρει» τη γεύση του παραβρασμένου και βάλτε τα σε χαμηλή φωτιά στο φούρνο για τρία λεπτά, μέχρι να λιώσει.

Σε περίπτωση που η κατάσταση δεν σώζεται πια, λιώστε τα στο μπλέντερ ή το μούλτι με λίγο αλάτι και ελαιόλαδο μέχρι να γίνουν πουρές και σερβίρετε σαν «αλοιφή» για το ψωμί ή τα κριτσίνια.

Σοτάρετε τα «λασπωμένα» μακαρόνια

Σε ελάχιστους αρέσει η al dente εκδοχή των μακαρονιών, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να το παρακάνουμε με το βράσιμό τους. Αν, ωστόσο, κάποια φορά ξεχαστούμε γιατί μιλάμε στο τηλέφωνο ενώ μαγειρεύουμε- σε ποιον δεν έχει τύχει- υπάρχει σανίδα σωτηρίας.

Τι να κάνετε: Σε ένα τηγάνι προσθέστε ελαιόλαδο και σοτάρετε τα μακαρόνια. Αφήστε τα μόνο για λίγα λεπτά σε χαμηλή φωτιά μέχρι να «σκληρύνουν». Αν τα ξεχάσετε (πάλι!), η γεύση τους θα επιδεινωθεί αντί να βελτιωθεί.

Για το φαγητό που έγινε... γλυκό!

Η ζάχαρη προσθέτει γευστικούς πόντους στο φαγητό, ωστόσο στην υπερβολή της μπορεί το αλμυρό κυρίως πιάτο να μετατραπεί σε επιδόρπιο!

Τι να κάνετε: Για να εξισορροπήσετε την γλυκύτητα της ζάχαρης, θα χρειαστεί να προσθέσετε μία όξινη γεύση στο φαγητό. Λίγο ξύδι θα αντισταθμίσει τη γεύση και έτσι θα σώσετε το φαγητό σας. Μην πέσετε στην παγίδα να προσθέσετε επιπλέον αλάτι γιατί θα ενισχύσει την γλυκιά γεύση της ζάχαρης. 

Για το κρέας

Το κρέας αποτελεί μία... πρόκληση στη μαγειρική με αποτέλεσμα κάποιες φορές να «χάνετε την μπάλα»!

Τι να κάνετε: αν βγει σκληρό απ' έξω και ωμό από μέσα, βάλτε το στο φούρνο στους 150 βαθμούς, γυρίζοντάς το εναλλάξ, έτσι ώστε να ψηθεί καλά και στο εσωτερικό του.

Αν έχει παραψηθεί, μπορείτε να το περιχύσετε με μία σος από μέλι και μουστάρδα, που ταιριάζει με κάθε κρέας- ακόμα και με κοτόπουλο- και θα μαλακώσει την γεύση του. Απλώς, ανακατέψτε μισό φλιτζάνι μαγιονέζα, τρία κουταλάκια της σούπας μουστάρδα, δύο κουταλάκια της σούπας μέλι και μισό κουταλάκι της σούπας χυμό από λεμόνι και περιχύστε τη στο κρέας.