Κ. Αρβανιτόπουλος: “Δικαιώθηκε η πρόβλεψη μου ότι οι Πειραιώτες ήθελαν νέα Δημοτική Αρχή”

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος απαντά σε 13 ερωτήματα του Σαράντου Ευσταθόπουλου για όλα τα θέματα, στην πρώτη του συνέντευξη στο Piraeuspress.gr, που αναμένεται να συζητηθεί αρκετά.

Πολιτική, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Ολυμπιακός και πολλά ακόμα θέματα συζητήθηκαν κατά τη συνέντευξη του Πειραιώτη πρώην Υπουργού Παιδείας, ο οποίος έδωσε απαντήσεις έξω από τα δόντια.

"Έχουμε αφήσει πίσω μας τα τζάκια και την οικογενειοκρατία στον Πειραιά" και "Δικαιώθηκε η πρόβλεψη μου ότι οι Πειραιώτες ήθελαν νέα Δημοτική Αρχή", είναι μερικές από τις φράσεις του Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου που αν μη τι άλλο θα συζητηθούν...

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη τη συνέντευξη:

1) Πείτε μας ποια είναι η σχέση σας με τον Πειραιά, γιατί ίσως υπάρχουν αρκετοί Πειραιώτες που δεν την γνωρίζουμε.

Είμαι γέννημα θρέμμα Πειραιώτης και μάλιστα τρίτης γενιάς. Ο παππούς μου ήταν Καμινιώτης, το πατρικό μουείναι στον Άγιο Βασίλη και τελείωσα την Ιωνίδειο. Τα σχολεία του πατέρα μου, τα «Εκπαιδευτήρια Αρβανιτοπούλου» στην Καστέλλα, εκπαίδευσαν, για 25 χρόνια, πολλές γενιές Πειραιωτών.

2)  Κατά τη διάρκεια της θητείας σας, ως Υπουργού Παιδείας,  δεχτήκατε δριμεία κριτική για θεσμικές παρεμβάσεις σας. Τώρα που έχει περάσει λίγος καιρός από τότε και που βρίσκεστε εκτός του υπουργικού θώκου, πιστεύετε ότι αυτές οι παρεμβάσεις συνέβαλαν στην ουσιαστική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος; Και αν ναι πείτε μας επιγραμματικά σε ποια σημεία.

Στο Υπουργείο Παιδείας αναμετρηθήκαμε με συμφέροντα  που δεν ήθελαν να γίνει καμία αλλαγή στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Η σύγκρουση ήταν αναπόφευκτη ήδη από τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης που περιλάμβαναν συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις.

Ανάμεσα σε αυτές ήταν η δημιουργία νέων προσανατολισμών για τη Νέα Γενιά. Με το νέο Επαγγελματικό Λύκειο, με το θεσμό της ‘’Μαθητείας’’, με τα Δημόσια ΙΕΚ, με την ίδρυση των ΣΕΚ βάλαμε τις βάσεις για να αποκτήσουν οι νέοι μας δεξιότητες και επαγγελματικά προσόντα. Γιατί πιστεύουμε ότι όταν σχεδιάζεις την εκπαίδευση και τη Διά Βίου Μάθηση μιας κοινωνίας, ενός λαού, σχεδιάζεις την εθνική οικονομία της επόμενης γενιάς.

Επιπλέον, τα ισχυρότερα τμήματα που δημιουργήθηκαν με το Σχέδιο Αθηνά, τα αναβαθμισμένα Πρότυπα και Πειραματικά, το  νέο Γενικό Λύκειο και το νέο ΕΠΑΛ, η εφαρμογή της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, η τράπεζα θεμάτων, η αξιολόγηση των Πανεπιστημίων & των ΤΕΙ, η ίδρυση των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης και η ενδυνάμωση της Έρευνας και της Τεχνολογίας είναι σημαντικές τομές, που ολοκληρώθηκαν και διαπερνούν ολόκληρο το εκπαιδευτικό μας σύστημα και οι οποίες τα επόμενα χρόνια θα αποδώσουν καρπούς, αν δεν εγκαταλειφθούν.

3) Πώς κρίνετε τη μέχρι σήμερα πορεία του κ. Λοβέρδου, ως Υπουργού Παιδείας; Και θα θέλαμε και ένα πιο ειδικό σχόλιο για την ΕΔΕ που διέταξε ο κ. Λοβέρδος με τελικό υπαίτιο τον ίδιο!

Πιστεύω ότι ένας υπουργός δεν πρέπει να αφήσει τη σκιά του να πλανάται πάνω από τον επόμενο υπουργό. Κάθε υπουργός Παιδείας έχει μόνο ένα κριτήριο πάνω από τις πράξεις του, το εθνικό και δημόσιο συμφέρον. Και το ίδιο κάνει ο κ. Λοβέρδος.

Οι κεντρικές επιλογές είναι απόρροια του εθνικού διαλόγου και είναι σταθερές. Οπωσδήποτε, κάθε υπουργός βάζει τις πινελιές του, αλλά τα τελευταία χρόνια και στην Παιδεία, όπως και στην εξωτερική πολιτική, ακολουθείται μια πολιτική ανάταξης του εκπαιδευτικού μας συστήματος από όλους τους υπουργούς που ανέλαβαν το αξίωμα.

Για το ζήτημα που με ρωτάτε ο ίδιος ο κ. Λοβέρδοςανέλαβε την ευθύνη. Αυτό τον τιμά ιδιαίτερα και δεν έχω να πω κάτι, όπως και για τις επιμέρους αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας. Αυτό που με απασχολεί ως πρώην Υπουργό Παιδείας και ως βουλευτή είναι η εθνική στρατηγική για την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος να προχωρά.

4) Ταχθήκατε υπέρ της παράτασης της κατεδάφισης των αίθριων στο Μικρολίμανο. Πιστεύετε ότι δεν πρέπει να γκρεμιστούν; Πιστεύετε ότι σε ένα χρόνο από σήμερα θα ξεκινήσουν οι σχετικές αλλαγές ή πάλι θα ζήσουμε το ίδιο σκηνικό;

Σε ένα χρόνο θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι αλλαγές. Η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ήταν αιφνιδιαστική για ένα τόσο μείζον ζήτημα. Η τροπολογία είναι στην κατεύθυνση της αποφυγής της διαιώνισης της υφιστάμενης κατάστασης, καθώς ρητά αναφέρει πως εντός αποκλειστικής προθεσμίας 12 μηνών, τόσο οι αρμόδιες υπηρεσίες οφείλουν να προχωρήσουν στην οριστική έγκριση των σχετικών μελετών αναπλάσεως όσο και οι επιχειρήσεις να έχουν προχωρήσει  στην υλοποίηση των έργων.

Ο στόχος όλων μας, βουλευτών, αυτοδιοίκησης, επιχειρηματιών και πολιτών θα πρέπει να είναι ητουριστική ανάπτυξη σε μία περιοχή ορόσημο του Πειραιά που θα διασφαλίσει μακροπρόθεσμα τις θέσεις εργασίας και την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.  

5) Πώς βλέπετε τον Πειραιά σε βάθος 5ετίας; Και σε τι βάθος χρόνου καθορίζατε τη δική σας δράση στην ενεργό πολιτική σκηνή του μεγάλου λιμανιού;

Είμαι αισιόδοξος. Πιστεύω ότι ο Πειραιάς έχει αλλάξει σελίδα. Η δράση η δική μου εξαρτάται από την επιθυμία μου να είμαι χρήσιμος στην πόλη και φυσικά από τη βούληση του πειραϊκού λαού.

6) Ο Πειραιάς ευτύχησε να εκλέξει Πρωθυπουργό με έδρα του την Α΄ Πειραιά & Νήσων. Δυστυχώς όμως οι Πειραιώτες δε βίωσαν ούτε ένα μεγάλο έργο! Αν ήσασταν Πρωθυπουργός για 1 ημέρα, πείτε μας τα 5 πιο σημαντικά έργα που θα δρομολογούσατε άμεσα για το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου.

Δεν αρκεί η μια μέρα. Ο Πειραιάς έχει χάσει τόσες ευκαιρίες όλα αυτά τα χρόνια, που χρειάζεται εμείς οι βουλευτές όλων των κομμάτων, η Δημοτική Αρχή, η Περιφέρεια, αλλά και οι παραγωγικοί φορείς και οι κοινωνικοί εταίροι να εργαστούμε επί χρόνια, ώστε να σχεδιάσουμε και να προχωρήσουμε στην υλοποίηση κομβικών έργων.

Ενδεικτικά όμως, να αναφέρω την ολοκλήρωση των έργων του Μετρό για την επίλυση του χρόνιουκυκλοφοριακού προβλήματος της πόλης του Πειραιά,την ανέγερση του νέου κτιρίου της ιστορικής ΡαλλείουΣχολής, την επίλυση του προβλήματος του Δικαστικού Μεγάρου, τη βελτίωση των αθλητικών υποδομών με την κατασκευή ενός νέου Κολυμβητηρίου, εγκαταστάσεων Στίβου και Σκοπευτηρίου και τέλος τη διαμόρφωση κατάλληλων συνθηκών που θα ελκύει τον τουριστικό πληθυσμό να παραμείνει στον Πειραιά και να γνωρίσειτον πολιτισμό και την ιστορία του.

7) Και αμέσως μετά τα 5 σημαντικότερα έργα για τα Νησιά του Πειραιά, τα ξεχασμένα από την πολιτεία νησιά του Αργοσαρωνικού, τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα.

Τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά μας, με επιμέρους ιδιαιτερότητες φυσικά, είναι η ακτοπλοϊκή σύνδεση, η υδροδότηση, η διαχείριση απορριμμάτων, γενικότερα οι υποδομές τους. Πρέπει να επικεντρωθούμε στην επίλυση αυτών των προβλημάτων για να τους δώσουμε μια αναπτυξιακή προοπτική.

8) Δεν προέρχεστε από κάποιο πολιτικό τζάκι. Πώς καταφέρατε να εκλεγείτε με την πρώτη και μάλιστα ως πρώτος Βουλευτής σε μια δύσκολη εκλογική περιφέρεια όπως αυτή της Α΄ Πειραιά & Νήσων;

Νομίζω ότι έχουμε αφήσει πίσω μας τα τζάκια και την οικογενειοκρατία στον Πειραιά. Εγώ βασίστηκα στους πολίτες, ξεκινώντας την οικοδόμηση μιας αδιαμεσολάβητης σχέσης. Το πώς εξελέγην, λοιπόν, το ξέρουν οι εκλογείς και μόνον αυτοί. Αυτοί και μόνον αυτοί με κρίνουν καθημερινά.  Ελπίζω να έχω δικαιώσει μέχρι σήμερα την επιλογή τους.

9) Αλήθεια, οι πολιτικές φιλοδοξίες του Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου έχουν ταβάνι; Και αν ναι, πού σταματούν;

Η φιλοδοξία μου, όπως σας είπα είναι να είμαι χρήσιμος για την πατρίδα και για τους συμπολίτες μου στον Πειραιά και στα Νησιά. Σας υπενθυμίζω ότι στις εκλογές του 2004 και του 2007 ήμουν σε τιμητικές θέσεις στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Αποφάσισα να μπω στην πρώτη γραμμή στα δύσκολα και όταν έκρινα ότι μπορώ να είμαι χρήσιμος. Και αυτό συνεχίζω να κάνω.

10) Όπως όλα δείχνουν μέσα στο επόμενο διάστημα η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές. Έχετε ξεκινήσει την προεκλογική σας εκστρατεία στον Πειραιά και τα νησιά; Ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου στην πρόσκληση που απευθύνετε για να ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία;

Πιστεύω ότι η παρούσα Βουλή θα εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα πάμε σε εκλογές στο τέλος της τετραετίας.

Πρέπει, επιτέλους, αυτή η παραλυτική συνήθεια της εκλογολογίας, που στον τόπο μας αρχίζει την επομένη σχεδόν της εκλογής μίας κυβέρνησης, να σταματήσει.

Προσωπικά ολοκληρώνοντας έναν κύκλο τριών χρόνων στο Υπουργείο Παιδείας, έχω περισσότερο χρόνο για να βρεθώ στα νησιά και στις γειτονιές του Πειραιά, να συναντήσω πολιτικούς φίλους, να μιλήσω με τους πολίτες, να αφουγκραστώ τα προβλήματά τους.

Από αυτές τις συναντήσεις διαπιστώνω ότι σίγουρα υπάρχει κόπωση. Αλλά οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι η εναλλακτική πρόταση, αυτή του ΣΥΡΙΖΑ και των πιθανών συμμάχων του, είναι εξαιρετικά προβληματική και επικίνδυνη. Δεν θα ακούσουν τις σειρήνες του λαϊκισμού και δεν θα τις εμπιστευθούν, γιατί στο τέλος της ημέρας δεν θέλουν να γκρεμίσουν, αυτά που οι ίδιοι με τις θυσίες τους πέτυχαν.

11) Σας βλέπουμε συχνά στο Στάδιο Γ. Καραϊσκάκης. Ποια η σχέση σας με τον Ολυμπιακό; Θεωρείτε εαυτόν φανατικό οπαδό του Θρύλου;

Παρακολουθώ τους αγώνες του Ολυμπιακού από μικρό παιδί. Για μένα ο Ολυμπιακός είναι ένα κομμάτι από τη ζωή μου, όπως και για τους περισσότερους Πειραιώτες. Ο Ολυμπιακός δεν είναι απλά ένα αθλητικό σωματείο, είναι μια ιδέα, ένας θρύλος, όπως λέμε, είναι συστατικό στοιχείο της ταυτότητας και της υπερηφάνειας του Πειραιά.

Από το 1972, που πρωτοπήγα στο «Καραϊσκάκη», τα αισθήματα παραμένουν αναλλοίωτα. Είχα τη χαρά επίσης να προσφέρω ως μέλος του Δ.Σ. του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού, από το 2005 ως το 2008. Και είμαι πάντα δίπλα στην ομάδα, σε όλα τα αθλήματα.

12) Γνωρίζετε καλύτερα από εμάς τις σημαντικές ελλείψεις που υπάρχουν σε αθλητικές υποδομές στον Πειραιά. Έχετε επαφή με τα λοιπά πειραϊκά σωματεία; Υπάρχουν λύσεις στα προβλήματά τους; Και πώς μπορεί να βοηθήσει ένας Βουλευτής στην επίλυσή τους;

Θυμάμαι ως αθλητής της ομάδας βόλλεϋ του Εθνικού Πειραιώς από το 1978 μέχρι το 1982 να κάνουμε προπόνηση και να παίζουμε στο Παπαστράτειο πουακόμη και τότε το θεωρούσαμε ξεπερασμένο. Τριάντα χρόνια μετά η κατάσταση παραμένει ίδια. Έλλειψη αθλητικών χώρων, απαρχαιωμένες αθλητικές εγκαταστάσεις. Αυτό πρέπει να το αλλάξουμε. Ο αθλητισμός είναι τρόπος ζωής. «Νους υγιής εν σώματιυγιεί». Γι’ αυτό, άλλωστε, με τον Νόμο 4115 του 2013 που κατέθεσα και ψηφίστηκε από το Κοινοβούλιο, θεσπίσαμε τα προνόμια για τους αθλητές. Πρέπει όμως να τους εξασφαλίσουμε σύγχρονους αθλητικούς χώρους.Προσπαθώ να είμαι σε επαφή με όλα τα σωματεία του Πειραιά. Ξέρω τα προβλήματά τους και πόσο δύσκολο είναι να επιλυθούν.

13) Και κλείνουμε με μια ερώτηση που θα ήθελε να σας κάνει ο κάθε Πειραιώτης! Στις περασμένες Δημοτικές Εκλογές στηρίξατε ανοιχτά Γιάννη Μώραλη, πηγαίνοντας κόντρα στην κομματική γραμμή της ΝΔ. Ήταν μια πράξη που απαιτούσε πολιτικό θάρρος και θράσος ίσως. Γιατί το κάνατε αυτό; Πιστεύετε ότι δικαιωθήκατε από αυτήν σας την επιλογή;

Στις δημοτικές εκλογές επικρατούν άλλα χαρακτηριστικά και άλλα κριτήρια από ότι στις βουλευτικές εκλογές. Όταν αθροίζονται δυνάμεις, οι οποίες υπόσχονται μια υπέρβαση, κάτι καλύτερο για μια πόλη, αυτό δεν μπορούμε να το παραγνωρίσουμε.

Η Νέα Δημοκρατία σε αυτές τις εκλογές δεν έδωσε κομματικά χρίσματα. Αυτή η πραγματικότητα απελευθέρωσε Πειραιώτες από όλους τους πολιτικούς χώρους, να προκρίνουν ένα υπερκομματικό, πολυσυλλεκτικό, ανανεωτικό ψηφοδέλτιο. Γι’ αυτό και σημαντικά στελέχη της Κεντροδεξιάς ήταν υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο του Γιάννη Μώραλη. Δικαιώθηκε η πρόβλεψη μου ότι οι Πειραιώτες ήθελαν νέα Δημοτική Αρχή. Αυτή η νέα δημοτική αρχή, που έχει δύσκολο έργο μπροστά της, θα κριθεί με την ολοκλήρωση της θητείας της.

SYNENT ARV