ΠΡΟΣΟΧΗ: Αμερικανός Βουλευτής προβλέπει Μεγάλη Αλβανία και διευρυμένη Βουλγαρία!

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


...του Δρ. Αθανάσιου Δρούγου

AYTA ΠΟΥ ΕΙΠΕ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ ΘΕΛΟΥΝΕ ΠΡΟΣΟΧΗ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡ ΜΑΣ. ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΑΙ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ. ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ.

Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στα Σκόπια αναφέρθηκαν εκτενώς στις δηλώσεις του μέλους του Αμερικανικού Κογκρέσου, Ντάνα Ροχραμπάτσερ (Dana Rohrabacher), σε αλβανικό τηλεοπτικό σταθμό, περί διαμελισμού των Σκοπίων και αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια, καθώς και στην αντίδραση του σκοπιανού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η θέση μου είναι ότι η «Μακεδονία» δεν είναι χώρα. Λυπάμαι, δεν είναι χώρα», δήλωσε ο Ντάνα Ροχραμπάτσερ, μιλώντας στην αλβανική τηλεόραση, στο κανάλι Vizion Plus.

«Υπάρχει τέτοιος διαχωρισμός στην χώρα αυτά, που ποτέ δεν θα μπορέσουν να ζήσουν ενωμένοι στο μέλλον. Για το λόγο αυτό, Κοσοβάροι και Αλβανοί από την «Μακεδονία» πρέπει να ενσωματωθούν στο Κόσοβο και το υπόλοιπο της «Μακεδονίας» να γίνει μέρος της Βουλγαρίας, ή όποιας άλλης χώρας εκείνοι αισθάνονται πιο κοντά τους», συνέχισε ο ίδιος.

«Κρατάμε ζωντανή τη «Μακεδονία» γιατί κάποιος πριν από 30 χρόνια αποφάσισε ότι αυτό πρέπει να βγει από την διάλυση της Γουγκοσλαβίας», κατέληξε ο Ροχραμπάτσερ.

Ερωτηθείς αν η νέα αμερικανική διοίκηση Τραμπ υποστηρίζει αυτές τις απόψεις, ο Ντάνα Ροχραμπάτσερ ανέφερε, σύμφωνα με τη σκοπιανή εφημερίδα MKD, ότι ο ίδιος ασκεί επιρροή στην αμερικανική εξωτερική πολιτική ως πρόεδρος της Υποεπιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου που ασχολείται με την Ευρώπη και την Ευρασία, ενώ πρόσθεσε ότι στις επόμενες συνεδριάσεις της επιτροπής θα θέσει θέμα αλλαγής συνόρων, «ώστε αυτά να έχουν νόημα και να συμβάλουν στην ειρήνη στα Βαλκάνια».

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων MIA, το Υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων, μέσω της Πρεσβείας της χώρας στην Ουάσιγκτον, ζήτησε από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ να πάρει θέση σχετικά με τις δηλώσεις Ροχραμπάτσερ.

«Ο Ροχραμπάτσερ είναι μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου και Πρόεδρος της Υποεπιτροπής για ευρωπαϊκά θέματα. Οι απόψεις που διατύπωσε προκαλούν μεγάλη ανησυχία για τη “Μακεδονία” και την περιοχή και αναζωπυρώνουν την εθνικιστική ρητορική στη γειτονιά, κάτι που μας γυρίζει στο παρελθόν», αναφέρει, σύμφωνα με το MIA, σε σχετική ανακοίνωση του το Υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων και εκφράζει τη βεβαιότητα ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «θα διαλύσει καταλλήλως κάθε αμφιβολία σχετικά με τις διατυπωθείσες απόψεις» και θα επιβεβαιώσει την πολιτική του προς τα Σκόπια και τα Βαλκάνια.

Ο σκοπιανός Τύπος αποκάλεσε τον Αμερικανό βουλευτή «αποδεδειγμένο λομπίστα των αλβανικών επιδιώξεων για τη δημιουργία της “Μεγάλης Αλβανίας”» και υποστηρίζει ότι ο Ροχραμπάτσερ διατηρεί στενές σχέσεις με το αλβανικό λόμπι στις ΗΠΑ και είχε υποστηρίξει την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Επίσης, τα δημοσιεύματα σημειώνουν ότι ο Ροχραμπάτσερ είχε περιθωριοποιηθεί στο Κογκρέσο επί της προηγούμενης αμερικανικής διοίκησης, ωστόσο μετά την εκλογή Ντόναλντ Τραμπ ανέκτησε πολιτική ισχύ και επανήλθε στο προσκήνιο.

Αναφερόμενη στις δηλώσεις Ροχραμπάτσερ, η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα UTRINSKI VESNIK σημειώνει ότι εκφράζονται φόβοι ακόμη και για ακύρωση της απόφασης των ΗΠΑ για αναγνώριση των Σκοπίων με την αποκαλούμενη «συνταγματική ονομασία», με πρόφαση τα οικονομικά συμφέροντα των ΗΠΑ.

Η εφημερίδα επικαλούμενη πηγές της Αμερικανικής Πρεσβείας στα Σκόπια διαβεβαίωσε ότι «οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν και στηρίζουν την εδαφική ακεραιότητα της “Μακεδονίας” και η πολιτική αυτή δεν έχει αλλάξει».

H εφημερίδα SLOBODEN PECHAT, επίσης αντιπολιτευόμενη, κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο τίτλο «Βουλευτής του Τραμπ συνωμοτεί για τον διαμελισμό της “Μακεδονίας”» και υπενθυμίζει τις προσδοκίες που διατύπωναν στελέχη του VMRO-DPMNE και τα προσκείμενα στο κόμμα αυτό ΜΜΕ σχετικά με την εκλογή Τραμπ.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, από τον οποίο ζητήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις Ροχραμπάτσερ, δήλωσε στην ιστοσελίδα VoA στην αλβανική γλώσσα ότι «οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν και στηρίζουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”. Η θέση αυτή δεν έχει αλλάξει».

Από την πλευρά της, η εφημερίδα MKD, επικαλούμενη βουλγαρικά ΜΜΕ, σημειώνει ότι το Υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας απέφυγε να σχολιάσει διεξοδικά τις δηλώσεις Ροχραμπάτσερ, ωστόσο επιβεβαίωσε τη στήριξή του προς κυρίως βουλγαρικό κρατίδιο των Σκοπίων.

«Η κατάσταση στα Βαλκάνια βρίσκεται παραδοσιακά στο επίκεντρο πολλών δημόσιων δηλώσεων. Η Βουλγαρία έχει συνεπή και βασιζόμενη σε αρχές πολιτική για την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική ενσωμάτωση όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων», δήλωσαν, σύμφωνα με την ιστοσελίδα, πηγές του Βουλγαρικού Υπουργείου Εξωτερικών σε βουλγαρικά ΜΜΕ.