Σοφία Τσιφάκη: Απολογισμός της χρονιάς που φεύγει και προετοιμασία της χρονιάς που έρχεται

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


...της Σοφίας Τσιφάκη.

Η αντίστροφη μέτρηση όπου θα υποδεχτούμε το νέο έτος άρχισε. Οι περισσότεροι από εμάς, συνήθως δεν απολαμβάνουμε τις εορταστικές αυτές ημέρες, καθώς συμπίπτουν με την διαδικασία του απολογισμού και της ενδοσκόπησης της χρονιάς που φεύγει. Κι όμως, αυτή η πνευματική διαδρομή, που μπορεί να συνοδεύεται από λύπη, πόνο και απογοήτευση, είναι που θα μας δώσει το γερό και σταθερό βήμα των επιθυμητών αλλαγών για το νέο έτος.

Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία λοιπόν, να επεξεργαστούμε σε βάθος τις εμπειρίες που βιώσαμε, ευχάριστες και δυσάρεστες, καθώς και όλα όσα διδαχτήκαμε από αυτές. Αυτό σημαίνει πολλά ανάμεικτα συναισθήματα για τους στόχους, τις επιθυμίες και τις προσδοκίες μας της χρονιάς που φτάνει στο τέλος της. Από την άλλη όμως, προετοιμαζόμαστε σιγά σιγά για τη νέα χρονιά, με θετική σκέψη και ζεστά συναισθήματα !

Μπορούμε να αναλογιστούμε οποιαδήποτε επιτυχία μας  σε οποιονδήποτε τομέα της ζωής μας και αντίστοιχα να αναρωτηθούμε για ποιά πράγματα νιώσαμε ευγνωμοσύνη αυτή τη χρονιά. Ακόμη, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να σκεφτούμε πώς νιώσαμε για τη ζωή μας και πάνω σε αυτό το σημείο, σκεφτόμαστε πώς θα θέλαμε να νιώσουμε την επόμενη χρονιά. Επιπλέον, αναρωτιόμαστε τί θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει διαφορετικά και τί θα μας βοηθούσε ώστε να πράξουμε όπως ακριβώς θα θέλαμε. Ακόμη, θα μας ωφελήσει πολύ να σκεφτούμε πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις δυσκολίες και τα εμπόδια που βιώσαμε το 2017, ώστε το νέο έτος να είναι πιο θετικό !

Μέσα από αυτή τη νοερή διαδικασία λοιπόν, αποχαιρετούμε την χρονιά που φεύγει και μαζί τις όποιες αρνητικές καταστάσεις  που βιώσαμε και γιατί όχι, να την ΄΄ευχαριστήσουμε΄΄  για όλα τα μαθήματα που μας έδωσε, με αποτέλεσμα να γίνουμε αν μη τι άλλο πιο σοφοί ! Αφήνουμε πίσω μας, όλα όσα δεν μας ταιριάζουν, δεν μας αρκούν και δεν μας εκφράζουν και είμαστε πανέτοιμοι να συναντήσουμε το νέο, το οποίο, αν και άγνωστο το αγκαλιάζουμε με αγάπη και προσμονή.

Μετράμε μέρες  λοιπόν, ώστε να καλοδεχτούμε τον καινούριο χρόνο στολισμένο με τις πιο αισιόδοξες σκέψεις, με τα πιο ευχάριστα συναισθήματα και με τα πιο χαρούμενα όνειρά μας, όπως ακριβώς τον έχουμε φανταστεί !

_MG_8220

Σοφία Τσιφάκη ΒΑ, ΜΑ

Πτυχιούχος Ψυχολογίας

Μετεκπαιδευθείσα στην Κλινική Ψυχολογία

του Πανεπιστημίου Indianapolis (U.S.A)