Ελένη Κριτσιδήμα: ” Τι είμαστε οι #Παραιτηθείτε

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Τι είμαστε οι #Παραιτηθείτε ;

Της Ελένης Κριτσιδήμα*

«Είστε τρελοί», μου είπε ο φίλος μου Χ. όταν του αποκάλυψα πως 15 άνθρωποι  αποφασίσαμε να οργανώσουμε μια παναττική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα.

Έπειτα ξεκίνησαν οι ερωτήσεις:  Τι σκοπεύετε να κάνετε; Τα κόμματα δεν θ’ αναμειχθούν;  Πώς γίνεται αυτό; Αν έχει επιτυχία τι θ’ απογίνει την επόμενη ημέρα; Αν αποτύχει πως θα το χειριστείτε;

Από εκείνη την ημέρα, πάμπολλες φορές ξανάκουσα τις ίδιες ερωτήσεις από διαφορετικούς φίλους, γνωστούς, άγνωστους. Όλοι έχουν τις ίδιες ανησυχίες και τις ίδιες απορίες  για το κίνημα που ξεκίνησε ως ιδέα δεκαπέντε ανθρώπων και κατέληξε, λίγες μέρες πριν την πραγματοποίηση της συγκέντρωσης, να πολεμάται όσο καμία άλλη πολιτική κίνηση (Ίσως γιατί μέχρι σήμερα δεν υπήρξε άλλη καθαρή πολιτική κίνηση, βέβαια!)

Ποιοι είμαστε λοιπόν, τι κάνουμε και σε τι προσδοκούμε;

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας! Ορισμένοι έχουμε κάποια κομματική ταυτότητα, όπως μερικοί άλλοι δεν έχουν. Έχουμε μεταξύ μας διαφορές  ως προς τη διαχείριση της  κρίσης που βιώνουμε  και προσεγγίζουμε με διαφορετικούς τρόπους σκέψης κάποια θέματα. 

Αυτά όμως είναι ανάξια σημασίας όταν αντιλαμβάνεσαι πως η χώρα ΣΟΥ τον τελευταίο 1,5 χρόνο έχει πέσει στα χέρια επικίνδυνων (για την ίδια και την κοινωνία της) και θες να κάνεις «κάτι» γι’ αυτό.

Δεν παίζουν κανέναν απολύτως ρόλο, όταν έχεις φτάσει στο σημείο καθημερινά να νιώθεις  το αίμα σου να βράζει…πότε εξαιτίας της αναλγησίας τους, πότε λόγω της άδικης, φορολογικής, καταδυνάστευσης, πότε για την ανικανότητα τους να συντηρήσουν το σύστημα υγείας (τ’ οποίο καθημερινά καταρρέει με πραγματικά θύματα τους συνανθρώπους μας),  και φυσικά όταν φέρνεις στο μυαλό σου το ΑΧΡΗΣΤΟ δημοψήφισμα που κατάφερε μόνο να διχάσει τον Ελληνικό λαό.

Η λογική υπερτερεί της ιδεολογίας.

Το επάγγελμα του καθενός μας ή το κόμμα στ’ οποίο ανήκει δεν είναι σε θέση ν’ αναιρέσουν την κύρια ιδιότητά μας: Είμαστε πολίτες και μόνιμοι κάτοικοι της Ελλάδας! Με αυτήν και μόνο μ’ αυτήν την ιδιότητα αποφασίσαμε να διαμαρτυρηθούμε για την ανοικτίρμων κυβερνητική πολιτική, που σκοπεύει να θυσιάσει κάθε Έλληνα, μικρομεσαίο επιχειρηματία στο βωμό του κομματικού παρακράτους της.

Εκμεταλλευτήκαμε μόνο τη δύναμη των socialmediaνα συστήσουμε και να παρουσιάσουμε την «ιδέα» μας αλλά και για να της δώσουμε πνοή. Αποφύγαμε τις μακρηγορίες, όπως ακριβώς ορίζει η λαϊκή ρύση «Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια».  Δημιουργήσαμε απευθείας το eventκαι ομολογώ «τρομάξαμε»  με τη δυναμική που σε μικρό χρονικό διάστημα απέκτησε.  Έγινε αυτό που περιμέναμε (και αυτό που η κυβέρνηση φοβόταν), μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας ταυτίστηκε κι εξέφρασε την επιθυμία  να στείλει ένα μήνυμα πραγματικής αγανάκτησης στο αριστεροακροδεξιό συνονθύλευμα που μας κυβερνάει.

  Ο κόσμος είτε γιατί εξαντλήθηκε η υπομονή του, είτε γιατί εξαπατήθηκε πολλάκις, είτε γιατί πια είναι σε θέση ν’ αντιληφθεί πως δεν υπάρχει σχέδιο κοινωνικής πολιτικής και ουσιαστικής ανάπτυξης…  θέλει να στείλει ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα  πως  οι πολιτικές που εφαρμόζονται ΟΔΗΓΟΥΝ στην πλήρη εξαθλίωση του.

Φυσικά δεν προσδοκούμε, την επόμενη ημέρα, η κυβέρνηση θα πέσει. Θα ήμασταν ανόητοι, αστοιχείωτοι  αν το πιστεύαμε και παραπλανητικοί αν το υποστηρίζαμε. Ο Αλέξης φρόντισε τον Σεπτέμβριο  (με την διεξαγωγή εθνικών εκλογών) να διώξει μακριά του όσους ενδεχομένως θα  τον απειλούσαν – οποιαδήποτε χρονική στιγμή-  με ρήξη κυβέρνησης, ώστε να εξασφαλίσει την παραμονή του στην εξουσία για τα επόμενα χρόνια και με την ησυχία του να επανασυστήσει ένα κράτος που θα κράτος που θα υπηρετεί μόνο τους πιστούς του.

Επιδιώκουμε να υπενθυμίσουμε στα στελέχη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τον κύριο ρόλο μας και τη σημασία του, μέσα στην κοινωνία. Να εκφράσουμε, με την παρουσία μας, το τέλος της ανοχής μας στην απαράδεκτη πολιτική που εφαρμόζουν. Να τους ξεκαθαρίσουμε πως δεν σκοπεύουμε να υποκύψουμε σε απειλές και προαναγγελίες ταξικών πολέμων. Δεν πρόκειται να στερηθούμε το μεγαλύτερο αγαθό της δημοκρατίας, που δεν είναι άλλο από την ελεύθερη έκφραση!

Γιατί όχι στα κόμματα;

Οι θέσεις και ο λόγος των κομμάτων είναι (και πρέπει να παραμείνουν) εντός του Κοινοβουλίου.  Είναι άλλος ο ρόλος των Βουλευτών κι άλλος ο δικός μας ως απλοί πολίτες. Δεν προσπαθούμε ν’ αντικαταστήσουμε την αντιπολίτευση, ούτε όμως να επιτρέψουμε σε οποιοδήποτε κόμμα «να χρωματίσει» αυτόν τον αγώνα! Τη στιγμή που θα επιτρέψουμε στον οποιονδήποτε να σταθεί δίπλα μας ειρηνικά ως πολίτης, την ίδια στιγμή θα αποτρέψουμε κάποιον να καπηλευτεί τις χιλιάδες ανθρώπων που θα βρίσκονται στο Σύνταγμα 15 Ιουνίου. Πρόκειται για ηθική υποχρέωσή μας απέναντι σε όσους πίστεψαν ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Θα είναι επιτυχημένη συγκέντρωση;

Επιτυχημένη θεωρείται μια συγκέντρωση όταν έχει καταφέρει τον στόχο της… κι όπως όλα δείχνουν το #ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ έχει ήδη «πιάσει» τον δικό του, πριν καν διεξαχθεί.  Αναντίρρητα είναι θετικά δείγματα ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός όσων εκδηλώνουν ενδιαφέρον να παρευρεθούν και τα αναρίθμητα καθημερινά hashtagsσε facebookκαι twitter. Η επιβεβαίωση όμως της επιτυχίας εκδηλώνεται κυρίως μέσα από την ίδια την κυβέρνηση που – σε κατάσταση αμόκ- έχει εξαπολύσει τους μηχανισμούς της να αποδυναμώσουν το κίνημα και να στοχοποιήσουν έναν προς έναν τους εμπνευστές ( θα μας χαρακτήριζα καλύτερα έτσι πλέον, αφού  καθένας που συνεισφέρει στη διάδοση της συγκέντρωσης μέσω κοινοποιήσεων ή/και μιλώντας γι’ αυτήν, ουσιαστικά συντελεί στην ακόμα καλύτερη οργάνωσή της).

Τελικά; Είμαστε τρελοί;

Αν τρέλα θεωρείται η άρνηση να συμβιβαστείς και ν’ αποδεχτείς  την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση και θυμίζει ολοκληρωτικά καθεστώτα,

Αν τρέλα είναι να διεκδικείς ένα καλύτερο και πιο αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο,

Αν τρέλα είναι να μη χάνεις στιγμή το θάρρος της γνώμης σου,

Αν τρέλα είναι να τολμάς να σταθείς επώνυμα απέναντι σε μια κυβέρνηση που σε στοχοποιεί και σε διασύρει,

Αν τρέλα είναι να έχεις τη διάθεση και να βρίσκεις τη δύναμη να ξεσηκώσεις έναν λαό από τους καναπέδες…

Αν είναι τρέλα να λες πως θα τα καταφέρουμε,

Αν είναι τρέλα να συλλογίζεσαι το μέλλον των παιδιών που ακόμα δε γέννησες,

Τότε ναι, είμαστε Τρελοί!

#ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ
#Tha_Eimai_Syntagma
#15_IOYNIOY_OΛΟΙ_ΣΥΝΤΑΓΜΑ

  • Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 15/6/2016, ώρα 20:00 στην πλατεία Συντάγματος. Την ίδια ώρα θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, στο Λευκό Πύργο και σε άλλες πόλεις.

*Αγαπάει τη δημοσιογραφία αλλά έπαψε να την εξασκεί για να μη τη σιχαθεί. Εργάζεται στο marketing των media εδώ και χρόνια. Θεωρεί πως οι κανόνες υπάρχουν για να τους σεβόμαστε και οι γραμμές για να τις πατάμε και να βγαίνουμε έξω!