Ο Σίσσυφος, οι «χρήσιμοι ηλίθιοι» και το μαρτύριο της φορο-πέτρας !

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Γράφει ο Χάρης Λαζαρόπουλος

Ιδρυτής και βασιλιά της αρχαίας Εφύρας -της Κορίνθου όπως την αποκαλούμε σήμερα- ήταν ο Σίσσυφος, σύμφωνα με τη Μυθολογία. Επειδή «νίκησε» τον Άδη, τα έβαλαν μαζί του ο Δίας, ο Άρης και ο Ερμής.

Γι’ αυτό τιμωρήθηκε στο τέλος, να σέρνει ένα βράχο μέχρι την κορυφή ενός βουνού και μόλις φθάνει στην κορυφή, να κυλά πάλι ο βράχος μέχρι το σημείο εκκινήσεως, ώστε το μαρτύριο να διαρκεί αιωνίως. Αυτή η βαριά τιμωρία επιβλήθηκε επειδή ο Σίσσυφος είχε την εξυπνάδα αλλά και το θράσος να τα βάλει με πολύ ισχυρότερες δυνάμεις από τις δικές του.

Στη σύγχρονη εποχή, το θράσος εξακολουθεί να διακρίνει μια μεγάλη μερίδα της ελληνικής κοινωνίας αλλά δεν συνδυάζεται με την εξυπνάδα. Η κουτοπονηριά των παλαιότερων γενεών έχει ξεπεραστεί ήδη. Η σημερινή ελληνική κοινωνία ταλαιπωρείται από μια σοβαρότατη κρίση η οποία τύποις σχετίζεται με τη λανθάνουσα περί τη διαχείριση των δημοσιονομικών μεγεθών αντίληψη που επικράτησε ειδικά μετά τα μέσα της δεκαετίας του ’90 (σ.σ. για να μην πούμε από τις αρχές της δεκαετίας του ’80).

Το θράσος πλέον καλπάζει όχι μαζί με την εξυπνάδα, αλλά κάνει «τρικάβαλο» με τη βλακεία και την ημιμάθεια. Αυτή είναι η χειρότερη παθογένεια του Ελληνισμού, τουλάχιστον στα νεώτερα ιστορικά χρόνια. Όχι ότι σε άλλες κρίσιμες ιστορικές στιγμές έχουμε δείξει την απαραίτητη σοβαρότητα αλλά αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια δεν έχει προηγούμενο.

Η επικαιρότητα των ημερών δείχνει ότι με το θράσος του Σίσσυφου αλλά χωρίς την εξυπνάδα του, η ελληνική κοινωνία ρέπει στην επανάληψη λαθών τα οποία διακρίνονται από επιπολαιότητα και έλλειψη σοβαρότητας. Δεν θα σταθώ στην προσπάθεια που έγινε ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα το 2014, όσο στην προσπάθεια ορισμένων οπαδών του λαϊκισμού να αποδομήσουν ό,τι έγινε με κόπο στο βωμό ψευδών και υποσχέσεων.

Το κόστος βαρύνει την αγορά, τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους. Αυτή είναι η πέτρα του Σίσσυφου που… ζυγίζει 5 δισ. ευρώ ή αλλοιώς 3% του ΑΕΠ! Το 1,8 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ αφορά σε ανατροπές επί του Ασφαλιστικό και τα υπόλοιπα θα καλυφθούν με φορολογικά μέτρα.

Κι όταν λέμε για μέτρα δεν είναι «παίξε – γέλασε» ειδικά για τις επιχειρήσεις και την αγορά. Όταν προαναγγέλλεται αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο ντίζελ προκειμένου να εξισωθεί με τον ΕΦΚ στη βενζίνη, αύξηση του ΕΦΚ στη βενζίνη έως 10 λεπτά/λίτρο, αύξηση στο υγραέριο κίνησης και αύξηση του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο, τότε εκείνου που επωμίζονται το μαρτύριο του Σίσσυφου δεν είναι μόνο αφελείς. Είναι κάτι βαρύτερο που δεν γράφεται αλλά το καταλαβαίνουμε όλοι.

Όταν φθάνουμε μάλιστα να απειλούμαστε με  αύξηση του ειδικού τέλους κινητής τηλεφωνίας και επιβολή ειδικού τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση είμαστε ένοχοι διότι επιβεβαιώνουμε τον κανόνα που αξιώνει ότι «οι ηλίθιοι είναι αήττητοι».

Δεν αρκεί όμως να κάνουμε διαπιστώσεις, πλάκες και άλλα πράγματα χωρίς σοβαρότητα που στοιχίζουν στην αγορά και στην Οικονομία. Ας διαβάσουμε, ας ακούσουμε κι ας γίνουμε λίγο πιο υπεύθυνοι, έστω και υποδυόμενοι τον Σίσσυφο…