Ένα καφεδάκι την ημέρα τον καρκίνο μπορεί να κάνει πέρα!

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Σύμμαχος στη «μάχη» κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου φαίνεται πως είναι ο καφές, ακόμα και ο ντεκαφεϊνέ, σύμφωνα με νέα διεθνή μελέτη!

 

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Στέφεν Γκρούμπερ του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνα, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 5.100 άνδρες και γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του παχέος εντέρου κατά το προηγούμενο εξάμηνο, καθώς και για 4.000 υγιή άτομα. Η μελέτη συσχέτισε την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου με τις συνήθειες κατανάλωσης καφέ και άλλων ροφημάτων ή ποτών.

 

Όπως προέκυψε από την έρευνα, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention», ένας ή δύο καφέδες την ημέρα συντελούν στη μείωση κατά 26% της πιθανότητας εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ πάνω από δυόμιση καφέδες καθημερινά ανεβάζουν το ποσοστό στο 50%.

 

Μάλιστα, η προστατευτική δράση αφορά σε όλα τα είδη καφέ, ακόμη και αυτόν χωρίς καφεΐνη!

 

«Διαπιστώσαμε ότι όσο περισσότερος καφές καταναλώνεται, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος για ορθοκολικό καρκίνο. Ξαφνιαστήκαμε κάπως που είδαμε ότι η καφεΐνη δεν φαίνεται να παίζει ρόλο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν οφείλονται μόνο σε αυτήν οι προστατευτικές ιδιότητες του καφέ», εξηγεί ο δρ Γκρούμπερ και τονίζει ότι χρειάζεται περαιτέρω μελέτη, ωστόσο, συνιστά να πίνουμε ένα καφεδάκι την ημέρα!