Παραιτήθηκε ο Νταβούτογλου – Στις 22 Μαΐου η ανακοίνωση του νέου πρωθυπουργού

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Πριν από λίγη ώρα ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ανακοίνωσε την απόφαση του να μην κατέβει ως υποψήφιος για την αρχηγεία του κόμματος στο έκτακτο συνέδριο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Στις δηλώσεις που παραχώρησε στα κεντρικά γραφεία του AKP στην Άγκυρα, ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Τουρκίας τόνισε πως μία πολύ ισχυρή κυβέρνηση υπό το ΑΚP θα συνεχίσει να κυβερνά τη χώρα για τα επόμενα χρόνια και δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία για την σταθερότητα και την ασφάλεια της χώρας.

Στο μακροσκελέστατο λόγο του προχώρησε σε μία αποτίμηση του κυβερνητικού του έργου και απέφυγε να πει οτιδήποτε εναντίον του προέδρου της χώρας Ταγίπ Ερντογάν με τον οποίο υποστήριξε ότι διατηρεί «αδερφική σχέση», τονίζοντας μάλιστα πως: «Δεν θα με ακούσετε ποτέ να λέω κάτι αρνητικό για τον πρόεδρο».

«Μετά τις διαβουλεύσεις με τον πρόεδρο, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι μία αλλαγή στη θέση του αρχηγού του κόμματος και του πρωθυπουργού της χώρας θα υπηρετήσει έναν καλύτερο σκοπό» τόνισε ο Νταβούτογλου και πρόσθεσε: «Όλη αυτή η μετάβαση πρέπει να γίνει με ειρηνικό τρόπο ώστε να προστατευθεί η ακεραιότητα του κόμματος».

Στη συνέχεια ο Νταβούτογλου είπε: «Ο πρόεδρος μας είπε ότι θέλει έναν ισχυρό πρωθυπουργό και προσπάθησα να "κουβαλήσω τη σημαία" όσο καλύτερα μπορούσα. Δεν αναμείχθηκα ποτέ σε οποιαδήποτε απόφαση αφορούσε το κόμμα».

Ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας θα αποφασιστεί στο έκτακτο συνέδριο του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Μαΐου.

Η ένταση και οι διαφωνίες μεταξύ του Α. Νταβούτογλου και του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχαν ως αποτέλεσμα την απόφαση του δεύτερου για απομάκρυνση του Νταβούτογλου από τα καθήκοντά του ως αρχηγού του κόμματος και πρωθυπουργού.

Το πρώτο βήμα είχε γίνει πριν από μια εβδομάδα όταν στην Κεντρική Επιτροπή ελήφθη, κατόπιν οδηγιών του κ. Ερντογάν, απόφαση με την οποία έπαυε ο πρόεδρος του κόμματος να έχει αρμοδιότητα επί των επικεφαλής των τοπικών οργανώσεων του κόμματος.

Το αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν η απόφαση για διενέργεια έκτακτου συνεδρίου, στο οποίο θα εκλεγεί ο νέος αρχηγός και κατ' επέκταση ο νέος πρωθυπουργός της χώρας.

Τα ονόματα που αναφέρονται ως επικρατέστεροι υποψήφιοι είναι αυτά του υπουργού Μεταφορών Μπιναλί Γιλντιρίμ, του υπουργού Ενέργειας και γαμπρού του Ρ.Τ. Ερντογάν, Μπεράτ Άλμπαϊράκ, του υπουργού Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μπόζνταγ, του αντιπροέδρου του κόμματος Νουμάν Κουρτουλμούς και του βουλευτή Μουσταφά Σέντοπ.

Χτες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ των Ερντογάν και Νταβούτογλου και ακολούθησε η σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Βουλευτές της αντιπολίτευσης αλλά και μερίδα των τουρκικών ΜΜΕ σχολιάζει τη συγκεκριμένη εξέλιξη ως «πραξικόπημα του Ερντογάν».

Η αποχώρηση Νταβούτογλου, εξαιτίας των σοβαρών διαφωνιών του με τον Ερντογάν ανοίγει τον δρόμο για την εδραίωση των υπερεξουσιών του στην ηγεσία της χώρας, αλλά απειλεί να επιβαρύνει την αναταραχή στην οποία βρίσκεται η Τουρκία, εταίρος-κλειδί της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, εξαιτίας της τζιχανστιστικής απειλής, της αναζωπύρωσης των συγκρούσεων με τους Κούρδους, της επέκτασης της συριακής σύρραξης στα νότια σύνορά της.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που διατηρεί τα ηνία του AKP, δεν έμεινε και πολύ ικανοποιημένος από το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός του φάνηκε να διαπραγματεύεται μόνος του τη συμφωνία για την προσφυγική κρίση ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Άγκυρα και από την εκπεφρασμένη βούληση του Νταβούτογλου να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Κούρδους αντάρτες του PKK.

Υπενθυμίζεται ότι όταν εξελέγη πρόεδρος - έπειτα από τρεις θητείες στην πρωθυπουργία- ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όρισε διάδοχό του τον ειδικό σε θέματα Μέσης Ανατολής πανεπιστημιακό Αχμέτ Νταβούτογλου, πρώην σύμβουλό του και υπουργό Εξωτερικών, ποντάροντας στην υποταγή του.

Ωστόσο, ο Αχμέτ Νταβούτογλου, που θεωρείται μετριοπαθής απέναντι στον επιθετικό αλλά πολύ δημοφιλή Ερντογάν, εξασφάλισε σιγά-σιγά μία θέση στην τουρκική πολιτική σκηνή, και διαπραγματευόμενος μία κρίσιμη συμφωνία με τις Βρυξέλλες για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, οδήγησε στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, αποτέλεσμα που συνιστά σημαντική επιτυχία της Τουρκικής διπλωματίας.

Την περασμένη εβδομάδα οι δύο άνδρες αντιπαρατέθηκαν δημόσια ως προς το θέμα της προσωρινής κράτησης δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια της δίκης τους, μέτρο προς το οποίο εναντιώθηκε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Εν συνεχεία, η απόφαση (και ενώ ο Νταβούτογλου βρισκόταν στο εξωτερικό) της ηγεσίας του AKP να αφαιρέσει από τον πρωθυπουργό την εξουσία του διορισμού των τοπικών ηγετικών στελεχών του κόμματος ήταν το έναυσμα για να έλθει στην επιφάνεια η σύγκρουση των δύο ανδρών.

Από την εκλογή του στην προεδρία, ο Ερντογάν δεν κρύβει την φιλοδοξία του να αναθεωρήσει το Σύνταγμα για να επιβάλει προεδρικό καθεστώς στην Τουρκία, ένα σχέδιο το οποίο είχε δημόσια την υποστήριξη του Νταβούτογλου, ο οποίος ωστόσο δεν επέδειξε και καμία σπουδή για την υλοποίησή του.

«Θα περιμένουμε να ωριμάσει το θέμα αυτό», δήλωσε ο πρωθυπουργός, προς μεγάλη δυσαρέσκεια του Ερντογάν, που δεν κρύβει την ανυπομονησία του να εξασφαλίσει τις υπερεξουσίες που έχει βάλει στόχο.

«Αύριο το πρωί, η τουρκική πολιτική θα εισέλθει σε μία περίοδο όπου το προεδρικό σύστημα θα έχει ντε φάκτο εγκαθιδρυθεί», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Φουάτ Κεϊμάν, διευθυντής του Istanbul Policy Center.

«Όποιο και να είναι το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού, είναι σαφές ότι αυτό σημαίνει ότι ο πρόεδρος θα έχει περισσότερες εξουσίες επί της κυβερνήσεως», δήλωσε ο Οζγκούρ Αλτούγκ, οικονομολόγος της BGC στην Κωνσταντινούπολη.

Πηγή: Lifo.gr