Ανοίγει ξανά η «κάνουλα» της ρευστότητας από τις Βρυξέλλες

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Την εκτίμηση ότι τον Οκτώβριο θα μπει σε εφαρμογή η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιτάχυνση των χρηματοδοτήσεων προς την Ελλάδα, από τα προγράμματα Γιούνκερ της περιόδου 2007-2013 και 2014-2020, διοχετεύοντας έτσι ποσό άνω των 35 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία, εξέφρασε από τις Βρυξέλλες η επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική Κορίνα Κρέτσου.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ), λίγο μετά την έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής περιφερειακής ανάπτυξης του ΕΚ για τα έκτακτα μέτρα των ευρωπαϊκών κονδυλίων στην Ελλάδα, η K. Kρέτσου επισήμανε ότι οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν σχεδόν ομόφωνα (με μία αποχή) στα έκτακτα μέτρα που προτείνει η Επιτροπή, ενώ υπενθύμισε ότι αναμένεται η έγκριση από το Συμβούλιο της ΕΕ στις 11 Σεπτεμβρίου, αλλά και στις 17 Σεπτεμβρίου από την επιτροπή περιφερειακής ανάπτυξης του ΕΚ.

Η Κ. Κρέτσου εκτίμησε επίσης ότι, καλώς εχόντων των πραγμάτων, τον Οκτώβριο θα μπορούσε να διοχετευθεί στην ελληνική οικονομία περί το 1 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις 15 Ιουλίου, πρότεινε τη βελτίωση της άμεσης ρευστότητας ώστε να υπάρξει χρηματοδότηση των επενδύσεων της προγραμματικής περιόδου 2007-2013. Αυτό περιλαμβάνει την πρόωρη εκταμίευση του τελευταίου 5% των πληρωμών της ΕΕ που εκκρεμούν και που είχαν διακρατηθεί έως το κλείσιμο των προγραμμάτων, καθώς και την εφαρμογή 100% ποσοστού συγχρηματοδότησης για την περίοδο 2007-2013. Αυτό θα μεταφραστεί σε άμεση πρόσθετη ρευστότητα περίπου 500 εκατ. ευρώ και εξοικονόμηση περίπου 2 δισ. ευρώ για τον ελληνικό προϋπολογισμό.

Τα κονδύλια αυτά θα είναι μάλιστα διαθέσιμα για την άμεση χρηματοδότηση επενδύσεων που στηρίζουν την ανάπτυξη και την απασχόληση. Προϋπόθεση ωστόσο είναι οι ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν ότι οι πρόσθετοι αυτοί πόροι θα αξιοποιηθούν πλήρως προς τους δικαιούχους και τις δράσεις στο πλαίσιο των προγραμμάτων.

Η Επιτροπή προτείνει επίσης να αυξηθεί το επίπεδο της αρχικής προχρηματοδότησης για τα προγράμματα της περιόδου 2014-2020 κατά 7%. Με την πρόσθετη αυτή προχρηματοδότηση μπορεί να διατεθεί επιπλέον ποσό 1 δισ. ευρώ, το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί για την έναρξη προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής.

Τέλος, σημειώνεται ότι το ποσό άνω των 35 δισ. ευρώ που θα μπορούσε να λάβει η Ελλάδα ως το 2020, θα συνίστανται σε 20 δισ. ευρώ από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία, καθώς και σε 15 δισ. ευρώ από τα Γεωργικά Ταμεία. Τα κονδύλια αυτά μπορούν να διοχετευθούν σε επενδύσεις, για την καταπολέμηση της ανεργίας, της φτώχειας και των κακών κοινωνικών συνθηκών, στην έρευνα και την παιδεία, καθώς και στις υποδομές.

Σημειώνεται ότι οι πρώτες πληρωμές από τα εν λόγω Ταμεία της ΕΕ, το 2014 και το 2015, ανέρχονται ήδη σε 4,4 δισ. ευρώ.