"Μαύρα" μαντάτα για τον Ερντογάν: Δεν βγαίνει την πρώτη Κυριακή, "χάνει" τη Βουλή

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Δεν του πάνε και πολύ καλά τα πράγματα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όχι όπως θα ήθελε τουλάχιστον, γιατί την εκλογή του δεν την αμφισβητεί κανείς. Αλλά οι δημοσκοπήσεις δεν είναι και ό,τι καλύτερο.

Ο Ερντογάν θέλει δυο πράγματα από τις εκλογές της 24ης Ιουνίου. Πρώτον, να βγει από με τη… μια, από τον α’ γύρο δηλαδή. Και δεύτερον (ίσως και κυριότερο) να κερδίσει το κόμμα του την πλειοψηφία στη Βουλή. Γιατί μόνο έτσι θα μπορεί να περάσει ό,τι θέλει και όποτε το θέλει.

Μια δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας όμως δείχνει πως τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά για τον Τούρκο πρόεδρο.
Ερντογάν… πληγωμένος

Όχι μόνο δεν θα κερδίσει, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρίας Gezici, τις εκλογές από τον πρώτο γύρο αλλά βλέπει και τη δημοτικότητά του να μειώνεται. Μια πτώση που φτάνει στο 1,6% μέσα σε μια εβδομάδα.

Η δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) θα χάσει την πλειοψηφία που διαθέτει στο κοινοβούλιο.

Η δημοσκόπηση του Gezici διενεργήθηκε από τις 2 ως τις 3 Ιουνίου σε σύνολο 2.814 ανθρώπων. Το 47,1% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θα ψηφίσει τον Ερντογάν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Μια εβδομάδα νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 48,7%.

Ο δε συνασπισμός μεταξύ του AKP και του εθνικιστικού MHP δεν θα καταφέρει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο. Το 48,7% των ερωτηθέντων απάντησε ότι προτίθεται να ψηφίσει ένα από τα δύο κόμματα. Το ποσοστό αυτό παραμένει σταθερό σε σχέση με μία εβδομάδα νωρίτερα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ