Από τους "απόπατους" στα "κτήνη" – Δεν… συμμαζεύεται ο Τραμπ

Έχει μάθει να μιλάει όπως του έρχεται στο μυαλό. Και το έχει αποδείξει πολλές φορές κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο Ντόναλντ Τραμπ ξαναχτυπά, αυτή τη φορά για να βρίσει μετανάστες που θεωρεί ότι ανήκουν στη συμμορία Μάρα Σαλβατρούτσα.

Πριν από μερικούς μήνες, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε προκαλέσει παγκόσμιο σάλο αποκαλώντας «απόπατους» μετανάστες από συγκεκριμένες χώρες. Τώρα, στο στόχαστρο του Αμερικανού προέδρου μπήκαν παράνομοι μετανάστες, τους οποίους χαρακτήρισε «κτήνη».

«Απελαύνουμε κόσμο από τη χώρα (…). Δεν θα το πιστεύατε πόσο κακοί είναι ορισμένοι από δαύτους», είπε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια συζήτησης με θέμα τους δήμους της Καλιφόρνιας οι οποίοι αρνούνται να συνεργαστούν με τις υπηρεσίες μετανάστευσης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. «Αυτοί δεν είναι άνθρωποι, αυτά είναι κτήνη», συνέχισε ο Τραμπ. «Θα τους απελαύνουμε από τη χώρα αυτή με ρυθμό που δεν έχετε ξαναδεί ποτέ», συμπλήρωσε.
Φωτογραφία Reuters

«Ο νόμος στην Καλιφόρνια προσφέρει καταφύγιο σε ορισμένους από τους πιο διεφθαρμένους και πιο βίαιους εγκληματίες στη γη, όπως στα μέλη της συμμορίας MS-13», υποστήριξε. Και… κατήγγειλε το ότι, κατ’ αυτόν ,«αθώοι (άνθρωποι), άνδρες, γυναίκες και παιδιά» βρίσκονται «στο έλεος σαδιστών εγκληματιών».

Τους έκανε… μπαρούτι ο Τραμπ

Οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου προκάλεσαν την έντονη αντίδραση δημοκρατικών πολιτικών. «Οι μετανάστες είναι ανθρώπινα όντα. Όχι κτήνη, ούτε εγκληματίες, ούτε διακινητές ναρκωτικών, ούτε βιαστές. Είναι ανθρώπινα όντα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζάρεντ Πόλις, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων που εκλέγεται στην Πολιτεία Κολοράντο.

Επαναλαμβάνοντας ένα από τα αγαπημένα του επιχειρήματα, ο Τραμπ υποστήριξε επίσης ότι οι μαζικές ροές παράτυπων μεταναστών προς τις ΗΠΑ οφείλονται στο ότι η χώρα έχει «τους πιο ηλίθιους νόμους για τη μετανάστευση στον κόσμο».
Εικόνα από τη συνάντηση στο Λευκό Οίκο για την Καλιφόρνια – Φωτογραφία Reuters

Η Καλιφόρνια (σ.σ. η πολυπληθέστερη Πολιτεία των ΗΠΑ κι ένα από τα οχυρά των δημοκρατικών) έχει αποδυθεί σε ένα νομικό και πολιτικό μπρα ντε φερ με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για το ζήτημα της μετανάστευσης. Η κυβέρνηση έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον της Πολιτείας, για να την αναγκάσει να τερματίσει την πολιτική των «πόλεων καταφυγίων» για τους μετανάστες. Και οι αρχές της Καλιφόρνιας από τη δική τους πλευρά έχουν αρχίσει διάφορες δικαστικές μάχες με την Ουάσινγκτον.
Θα απαιτήσει να πληρώσουν

Ο Τραμπ είπε επίσης στην ίδια συζήτηση ότι πολύ σύντομα, θα απαιτήσει να υπάρξει πλήρης χρηματοδότηση του τείχους που θέλει να ανεγερθεί κατά μήκος των συνόρων των ΗΠΑ με το Μεξικό, κάτι που αναγγέλλει νέες σκληρές συγκρούσεις στο Κογκρέσο όσον αφορά στη δημοσιονομική πολιτική και το μεταναστευτικό.

«Τώρα θα προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε πλήρη χρηματοδότηση για το τείχος και θα προσπαθήσουμε να την εξασφαλίσουμε το συντομότερο δυνατόν», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Τον περασμένο μήνα, ο Τραμπ είχε απειλήσει ότι θα οδηγήσει σε αναστολή λειτουργίας το ομοσπονδιακό κράτος (σ.σ. το περιβόητο shutdown) τον Σεπτέμβριο, εάν το Κογκρέσο συνεχίσει να του αρνείται περισσότερη χρηματοδότηση για το τείχος.

Από τα πυρά του Τραμπ δεν γλίτωσε (ξανά) ούτε το Μεξικό. Ο Αμερικανός πρόεδρος συνέδεσε εμμέσως πλην σαφώς το ζήτημα της μετανάστευσης με την επαναδιαπραγμάτευση για τη NAFTA. «Το Μεξικό δεν κάνει τίποτα για μας. Το Μεξικό μιλάει, αλλά δεν κάνει τίποτα για μας, ειδικά στα σύνορα. Ασφαλώς δεν μας βοηθάει και πολύ στο εμπόριο», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ