Οι πρώτες αντιδράσεις για την ιστορική απόφαση του Κιμ Γιονγκ Ουν

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Σχεδόν αμέσως μετά από την ανακοίνωση του Κιμ Γιονγκ Ουν ότι σταματάει τις πυρηνικές δοκιμές που μετέδωσε το κρατικό βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA υπήρξαν και οι πρώτες αντιδράσεις. "Πρώτος και καλύτερος"... ο Ντόναλντ Τραμπ!

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισε την ανακοίνωση του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν ότι η χώρα του αναστέλλει τις δοκιμές πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων και κλείνει το σημαντικότερο πεδίο δοκιμών της, στην οποία σημείωσε πως βλέπει «μια πολύ καλή είδηση για τη Βόρεια Κορέα και τον κόσμο».

«Μεγάλη πρόοδος! Αδημονώ για τη Σύνοδο μας», ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Η ανακοίνωση του Κιμ έγινε μερικές ημέρες πριν από τη διακορεατική σύνοδο κορυφής και κατόπιν την αναμενόμενη σύνοδο κορυφής Βόρειας Κορέας – ΗΠΑ, η οποία σύμφωνα με τον Τραμπ πρόκειται να γίνει στα τέλη Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου.

Νότια Κορέα: Η απόφαση αποτελεί «ουσιαστική πρόοδο» στην πορεία προς την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου

Η απόφαση της Βόρειας Κορέας να κλείσει ένα πεδίο πυρηνικών δοκιμών και να αναστείλει τις δοκιμές πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων σηματοδοτεί «ουσιαστική πρόοδο» στην πορεία προς την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, σημείωσε η προεδρία της Νότιας Κορέας.

Νωρίτερα, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν ανακοίνωσε ότι η Πιονγκγιάνγκ δεν χρειάζεται πλέον να διεξαγάγει δοκιμές πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων και ότι θα κλείσει το κυριότερο πεδίο δοκιμών.

Η κίνηση αυτή «θα συμβάλλει επίσης στη δημιουργία ενός πολύ θετικού περιβάλλοντος για την επιτυχία της επικείμενης συνόδου κορυφής Βορρά-Νότου και Βορρά – ΗΠΑ», εκτίμησε στην ανακοίνωση του Κυανού Οίκου ο Γιουν Γιανγκ-τσαν, εκπρόσωπος του προέδρου Μουν Τζε-ιν.
Κίνα: Η απόφαση της Βόρειας Κορέας θα βοηθήσει στη βελτίωση της κατάστασης στη Χερσόνησο

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, εξέφρασε το Σάββατο ικανοποίηση για την κίνηση της Βόρειας Κορέας να αναστείλει τις πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές της, κάτι που όπως δήλωσε προωθεί την αποπυρηνικοποίηση και θα συμβάλλει στην αποκλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο.

«Η Κίνα πιστεύει ότι η απόφαση της Βόρειας Κορέας θα βοηθήσει στη βελτίωση της κατάστασης στη Χερσόνησο», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών που έχει αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας μετέδωσαν νωρίτερα ότι αναστέλλονται άμεσα οι πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές και ότι παράλληλα θα κλείσει το κύριο πεδίο των δοκιμών με απώτερο στόχο την οικονομική ανάπτυξη και την ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται άλλωστε να διεξαχθούν δύο σημαντικές Σύνοδοι Κορυφής: η μία Βόρειας και Νότιας Κορέας και άλλη Βόρειας Κορέας – ΗΠΑ.
Ιαπωνία: «Πρέπει να συνεχίσουμε τις πιέσεις στην Βόρεια Κορέα»

Ο υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας Ιτσουνόρι Ονοντέρα τόνισε ότι δεν είναι ώρα να μειωθεί η πίεση που ασκείται στη Βόρεια Κορέα, λίγη ώρα μετά τη μετάδοση της είδησης πως η Πιονγκγιάνγκ αποφάσισε να αναστείλει από σήμερα τις δοκιμές πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Ο Ονοντέρα έκανε τη δήλωση αυτή σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον, διευκρίνισε το Κιόντο.

Το Τόκιο τάσσεται υπέρ της εκστρατείας μέγιστης πίεσης προκειμένου η Βόρεια Κορέα να πειθαναγκαστεί να εγκαταλείψει τα προγράμματά της για την απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου.

Πηγή: www.newsit.gr