Εκλογές στην Αυστρία: Άνοιξαν οι κάλπες, έτοιμοι για συγκυβέρνηση οι "μακιγιαρισμένοι" νεοναζί

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Προ των πυλών η συμμετοχή του ακροδεξιού FPO στην κυβέρνηση... Οι εκλογές στην Αυστρία, οι προβλέψεις, τα πρώτα αποτελέσματα και το διακύβευμα.

Ιδιαίτερα κρίσιμες για τη χώρα, αλλά και γενικότερα για την Ευρώπη, καθώς από αυτές ενδέχεται να προκύψει μία ακροδεξιά συμμετοχή στη μελλοντική της κυβέρνηση, όπως συνέβαινε στο διάστημα 2000-2006, θεωρούνται οι σημερινές πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία.

6.401.304 Αυστριακοί ψηφοφόροι μπορούν να προσέρχονται από τις 8.00 το πρωί ώρα Ελλάδας στις κάλπες. Καλούνται να εκλέξουν, από συνολικά δέκα υποψήφια κόμματα, τα 183 μέλη της νέας τους Βουλής για τα επόμενα πέντε χρόνια. Κι όλα αυτά έπειτα από έναν αρκετά «σκληρό» προεκλογικό αγώνα…
Τα πρώτα αποτελέσματα για τις εκλογές στην Αυστρία

Στις 18.00 ώρα Ελλάδας κλείνει το τελευταίο εκλογικό κέντρο. Τότε είναι που αναμένεται η πρώτη πρόγνωση της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοτηλεόρασης. Στις 21.30 θα ανακοινωθεί από τον υπουργό Εσωτερικών το προσωρινό τελικό αποτέλεσμα. Το οριστικό τελικό αποτέλεσμα θα είναι γνωστό αργά την Δευτέρα ή μόνον την Πέμπτη. Αυτό, εάν υπάρξει κάποια καθυστέρηση στην καταμέτρηση των επιστολικών ψηφοδελτίων. Που τη φορά αυτή έφτασαν τις 890.000, κάτι που αποτελεί αριθμό-ρεκόρ.

Το φαβορί και η… φθίνουσα πορεία των Σοσιαλδημοκρατών

Έχει πολλές πιθανότητες να είναι νικητής, καθώς σε όλες τις δημοσκοπήσεις ήταν πρώτο με αρκετή απόσταση. Ο λόγος για το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του νυν υπουργού Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς.

εκλογές

Αυστρία

Η εκλογή του σε αρχηγό του κόμματος τον περασμένο Μάιο και η καταγγελία εκ μέρους του, του κυβερνητικού συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες του καγκελάριου Κρίστιαν Κερν, προκάλεσε την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

click4more

Ο νεοναζί που θα γίνει αντικαγκελάριος της Αυστρίας

Οι Σοσιαλδημοκράτες είχαν αναδειχθεί πρώτη πολιτική δύναμη στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2013. Και όχι μόνο: Αφού ήταν πρώτη δύναμη σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις των προηγούμενων δεκαετιών…

Τώρα; Κινδυνεύουν να βρεθούν ακόμη και στην τρίτη θέση (!) πίσω από το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων.

Το κόμμα αυτό θεωρείται ο πιθανότερος κυβερνητικός εταίρος του Λαϊκού Κόμματος. Αλλά με την προϋπόθεση πως αυτό θα είναι ο νικητής των εκλογών και ο Σεμπάστιαν Κουρτς θα λάβει από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν την εντολή για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Το Λαϊκό Κόμμα είχε προχωρήσει σε κυβερνητική συνεργασία με το Κόμμα των Ελευθέρων ήδη στο διάστημα 2000-2006. Επρόκειτο για την αμφιλεγόμενη συγκυβέρνησή τους υπό τον καγκελάριο Βόλφγκανγκ Σιούσελ. Τον τότε αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος, ο οποίος είχε ως κυβερνητικό εταίρο του τον τότε αρχηγό των Ελευθέρων Γεργκ Χάιντερ.
Οι… μικροί

Αγώνα για να υπερβούν το μέτρο του 4 % και να εξασφαλίσουν την είσοδό τους στη νέα Βουλή δίνουν τρία μικρότερα κόμματα: οι Πράσινοι, το νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) και η πρωτοεμφανιζόμενη «Λίστα Πέτερ Πιλτς» του πρώην επί 31 χρόνια βουλευτή των Πράσινων και συνιδρυτή τους, Πέτερ Πιλτς, ο οποίος αποχώρησε τον περασμένο Ιούλιο γιατί δεν τοποθετήθηκε σε εκλόγιμη θέση στην λίστα των υποψηφίων τους, ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα κόμματα φέρεται να μην έχουν την παραμικρή πιθανότητα εισόδου στη Βουλή.

Στις τελευταίες αυστριακές βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2013 το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα είχε συγκεντρώσει ποσοστό 26,8% και 52 έδρες στο σύνολο των 183 της αυστριακής Βουλής, το Λαικό Κόμμα 24% και 47 έδρες, το Κόμμα των Ελευθέρων 20,5% και 40 έδρες, οι Πράσινοι 12,4% και 24 έδρες, και το ΝΕΟΣ 5% και 9 έδρες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες αρχείου: Reuters