Αρχαιότερος απ’ ό,τι πιστεύαμε ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Μια νέα επιστημονική μελέτη ενός Αργεντίνου κι ενός Αμερικανού ερευνητή έφεραν στο φως νέα δεδομένα σχετικά με τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, ο διάσημος αστρονομικός υπολογιστής που ανακαλύφθηκε το 1900 σε ένα ναυάγιο, πιθανότατα είναι ακόμα πιο αρχαίος από όσο γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Το ναυάγιο πιστεύεται ότι συνέβη τον πρώτο αιώνα π.Χ. (μεταξύ 85 και 60 π.Χ.), ενώ ο μηχανισμός εκτιμάται ότι κατασκευάστηκε μεταξύ του 100 και 150 π.Χ. Όμως η νέα εκτίμηση τοποθετεί την έναρξη του ημερολογίου του μηχανισμού στο 205 π.Χ., μόλις επτά χρόνια μετά τον θάνατο του Αρχιμήδη.

Ο ιστορικός Κρίστιαν Κάρμαν του Εθνικού Πανεπιστημίου του Κίλμες στην Αργεντινή και ο φυσικός Τζέιμς Έβανς του Πανεπιστημίου του Πάτζετ Σάουντ της Ουάσιγκτον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ιστορίας της επιστήμης «Archive for History of Exact Sciences», σύμφωνα με τους New York Times, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η εναρκτήρια χρονολόγηση των εποχών από το ημερολόγιο του Μηχανισμού γίνεται 50 έως 100 χρόνια νωρίτερα από τις έως τώρα εκτιμήσεις των επιστημόνων.

Ο Μηχανισμός ο οποίος βρέθηκε στα νερά του Αιγαίου θεωρείται τεχνολογικό θαύμα της εποχής ενώ αρκετοί επιστήμονες σήμερα τον χαρακτηρίζουν ως τον πρώτο υπολογιστή στον κόσμο.

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα έχει αυξηθεί το διεθνές ενδιαφέρον για την λύση του εν λόγω μυστηρίου, με βιβλία, προσομοιώσεις και άλλα.

Αξίζει να σημειωθεί πως πρόσφατα πραγματοποιήθηκε στη θάλασσα των Αντικυθήρων μια νέα Ελληνο - Αμερικανική επιστημονική αποστολή κατάδυσης η οποία ωστόσο διέκοπη λόγω της κακοκαιρίας και αναμένεται να συνεχιστείτο 2015.