AΙΓΙΝΑ: Ο πρώτος απολογισμός της διοίκησης Μούρτζη

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Κατατοπιστικός, μα με αιχμές, φωτογραφικά σχόλια, «από καρδιάς» αναφορές, σε κλίμα όμως λαϊκής αποδοχής, πραγματοποιήθηκε ο απολογισμός πεπραγμένων της νέας δημοτικής αρχής στην Αίγινα, για τους τέσσερις πρώτους μήνες της διοίκησης Μούρτζη -από την ημέρα ανάληψης καθηκόντων την 1η Σεπτεμβρίου 2014 έως και την 31η Δεκεμβρίου του περασμένου έτους. «Ίσως είμαστε ο μοναδικός δήμος που προβαίνει σε απολογισμό για το τετράμηνο του 2014. Είμαστε εδώ για να καταθέσουμε απόψεις και προτάσεις, να ακούσουμε τις δικές σας και εί δυνατόν να τις παντρέψουμε. Να καταθέσουμε προβλήματα, δυνάμεις, να ακούσετε που φτάνει η δικαιοδοσία μας και που οι ρόλοι μας», είπε απευθυνόμενος προς το λιγοστό κοινό της αυλής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αίγινας, ο δήμαρχος Δημήτρης Μούρτζης.

«Το μόνο που δεν μπορούν να μας κατηγορήσουν είναι για αδιάφορους»

Με συνεχείς αναφορές στις δύσκολες για τη χώρα συγκυρίες, ο δήμαρχος Αίγινας εξέθεσε τα πεπραγμένα της διοίκησής του, εξαίροντας πολλές φορές τους συνεργάτες του, τόσο τους αιρετούς, όσο και τους εργαζομένους του δήμου. Το στίγμα των εν εξελίξει έργων έδωσε ο κ. Μούρτζης, μιλώντας για τους τρεις βασικούς «Στόχους Ζωής» της διοίκησης του: τον υποθαλάσσιο αγωγό (με σημαντική ημερομηνία την 10η Σεπτεμβρίου), τον βιολογικό καθαρισμό (η μελέτη του οποίου βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης) και το Κλειστό Γυμναστήριο. Ως «μεγάλο αγκάθι» στα οικονομικά του δήμου, χαρακτήρισε το πρόβλημα της ρευστότητας, τονίζοντας δε, ότι επί έξι μήνες ο δήμος Αίγινας δεν είχε εγκεκριμένο προϋπολογισμό. Στα άμεσα πλάνα της διοίκησης Μούρτζη βρίσκεται, όπως σημείωσε, η χρηματοδότηση, μέσω ΕΣΠΑ, της «ολοκληρωμένης και ξεχασμένης» μελέτης του εμπορικού λιμανιού του Λεοντίου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις ελλιπείς λιμενικές εγκαταστάσεις του λιμένα της Αίγινας, «του λιμανιού που γίνεται βορρά των ανέμων». Στη χερσαία μεταφορά, είπε, στόχος είναι η εξαφάνιση του υπάρχοντος στόλου και οι επίλυση των προβλημάτων με ένα σύγχρονο στόλο που θα εξυπηρετεί τους κατοίκους του νησιού και τους επισκέπτες του.

«Θα πιέζουμε και θα διεκδικούμε γι’ αυτά που θέλουμε και πρέπει να γίνουν πράξη, μας το οφείλει η κεντρική διοίκηση. Δεν έχουμε ούτε στελεχωμένο δήμο, ούτε οικονομία, ούτε προγράμματα χρηματοδοτημένα. Παρακαλούμε τους Αγίους Αιγινήτες για να έρθει νερό, όταν το νησί έχει το καλοκαίρι πλέον των 90.000 κόσμο, ενώ η επάρκεια φτάνει για 15.000. Η διοίκηση αυτή καταθέτει τα πάντα, επί εικοσιτέσσερις ώρες. Σε αυτόν τον τόπο με την τεράστια ομορφιά, να μην μείνει κανένας αδιάφορος. Σ’ έναν δήμο που είναι απαγορευτικό και να αναπνεύσει, σ’ έναν αποδυναμωμένο δήμο δεν μπορείς να έχεις απαιτήσεις, δεν υπάρχει η πολυτέλεια κανείς να απουσιάζει, να κάνει εύκολες κριτικές, να μηδενίζει τα πάντα. Θα είναι καλύτερες οι μέρες όταν σταματήσουν αυτά τα φαινόμενα. Οι πυροβολισμοί της διοίκησης δεν προσφέρουν τίποτα. Το σίγουρο είναι ότι πολλά πράγματα από το προεκλογικό μας πρόγραμμα θα γίνουν πράξη. Και οι σύλλογοι να μας αγκαλιάσουν για να έρθει η Αίγινα στη θέση που της αρμόζει.»

«Προτάσεις γι’ αυτά που ξεχάσατε»

Την πρόθεσή του να προσδιορίσει πράγματα που πρέπει να γίνουν και η διοίκηση λησμονά, εξέφρασε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Νίκος Πτερούδης, ονοματίζοντας μερικά έργα που πέρασαν στη λήθη. «Δεν άκουσα καμία καινούργια μελέτη κ. δήμαρχε. Τί συμβαίνει με το δρόμο Αίγινας- Βαγίας με παράκαμψη τη Σουβάλα, με τη μελέτη του Μουσείου Καπράλου, το Καποδιστριακό, το Ελικοδρόμιο που ήταν προς το τέλος με κόστος χαμηλότερο των 150.000 ευρώ; Άμα κάνεις μελέτη και προσπαθήσεις υπάρχουν ευρωπαϊκά προγράμματα για χρηματοδότηση.»

«Ακούσαμε τη γλώσσα του πανηγυρισμού»

Δριμύτατη κριτική επί παντός επιστητού άσκησε ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Φίλιππος Τζίτζης, με ευθείες βολές κατά στελεχών της διοίκησης και καταιγιστικές ερωτήσεις για τα έργα και τις ημέρες της διοίκησης Μούρτζη. «Ακούσαμε τη γλώσσα του πανηγυρισμού και των υποσχέσεων. Τι πράξατε εσείς κ. δήμαρχε, εκτός από τα αυτονόητα; Ένας χρόνος πέρασε με προσωπικές κόντρες, γιατί κάποιοι δεν έχουν έργα δεν έχουν επιχειρήματα, δεν έχουν δεχθεί τον διάλογο. Μπορεί να είμαστε μονάδα, αλλά με συνέπεια και υπευθυνότητα θα προχωρήσουμε στην αποκατάσταση της αλήθειας, όπου χρειαστεί. Με παρέες και με γραμματείς στελεχώθηκαν επιτροπές και οι παραιτήσεις δείχνουν ακριβώς τι λάθος έγινε τον πρώτο χρόνο.» Ως φεστιβάλ ανευθυνότητας χαρακτήρισε την αργοπορία δημοπράτησης κάποιων παραλιών και την πλήρη εγκατάλειψη κάποιων άλλων. Ενώ, τόνισε, δεν είναι πρωτοπορία ότι μαζεύτηκαν τα σκουπίδια. «Η Αίγινα έρχεται από μακριά και πρέπει να πάει πολύ μπροστά, αν και τα τελευταία χρόνια πηγαίνει σταθερά πίσω. Παραδώσαμε έτοιμες κορδέλες και έγινε πρωτοτυπία και πατέντα να αλλάζουν τα ονόματα και να καθυστερούν τα έργα. Στο τέλος του χρόνου έχετε διανύσει, ότι όλοι, έναν συνηθισμένο δρόμο. Σύντομα θα καταταγείτε στα κατάστιχα των χαμένων ευκαιριών.», υπογράμμισε κλείνοντας ο κ. Τζίτζης.

Σε ολιγόλεπτη και συνοπτική κριτική προχώρησε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αίγινα Κοινωνία Πολιτών» κ. Αντώνης Ντελής, καταθέτοντας, εξίσου συνοπτικά, τις προτάσεις του για τη διαχείριση των απορριμμάτων, την ύδρευση, την επισκευή των επικίνδυνων δρόμων, την ύδρευση. «Η Αίγινα έχει μεγάλες δυνατότητες βελτίωσης, με τα χρήματα που φτάνουν στο νησί, μέσω των εισιτηρίων π.χ., μπορεί να αλλάξει η εικόνα του νησιού, να γίνουν παρεμβάσεις στην υγεία, την παιδεία, τον αθλητισμό.»

«Θα τα καταφέρουμε, να μας έχετε εμπιστοσύνη»

Ξεκαθαρίζοντας πως δεν μπορεί να προχωρήσει σε απολογισμό για το 2014, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Βαγγέλης Δέδες, εξέθεσε τα οικονομικά δεδομένα που παρέλαβε, καθώς και τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί για τη ρύθμιση των χρεών που κληρονόμησε από τη διοίκηση Σακκιώτη. «Αυτοί οι τέσσερις μήνες του 2014, ήταν γι’ εμάς χρόνος προσαρμογής και ενημέρωσης. Τα οικονομικά του δήμου βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Έχουμε οφειλές από το 2002, οφειλές στην ύδρευση περίπου 3 εκατομμυρίων, κι αν δεν εισπράξουμε, δε μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε δαπάνες. Στην καθαριότητα έχουμε έλλειμμα, όταν τα έξοδα μας είναι 2.887.000 και τα έσοδα 2.234.000 ευρώ. Στην ύδρευση, σύμφωνα με την οικονομική επιτροπή, έχουμε 46% απώλεια, η οποία είτε μπορεί να προκύπτει από κλοπές ή διαρροές. Έχουμε οφειλές από τον Παιδικό Σταθμό, τη Φιλαρμονική και τη Χορωδία. Είναι τρελό να πάρεις δάνειο για να εξοφλήσεις, όπως μας πρότειναν. Η προσπάθεια γίνεται καθημερινά, και χωρίς αμοιβή κάποιοι από εμάς, από το πρωί έως το απόγευμα. Δεν το κάνουμε για το κέφι μας, αλλά γιατί αγαπάμε το νησί. Έχουμε την εντύπωση πως θα τα καταφέρουμε, να μας έχετε εμπιστοσύνη.»

«Παραλάβαμε δήμο σε άθλια κατάσταση»

Και ο αντιδήμαρχος Ύδρευσης κ. Αντώνης Μούρτζης διαβεβαίωσε τους παριστάμενους πολίτες ότι οι προσπάθειες των εργατών της υπηρεσίας είναι καθημερινές «προκειμένου να ανταποκριθούμε σε όλους εσάς που μας εκλέξατε. Παραλάβαμε το δήμο, όχι απλά σε κακή, αλλά σε άθλια κατάσταση.»

Με μία σειρά απαντήσεων σε όσα φωτογραφικά του καταλόγισε ο κ. Φίλιππος Τζίτζης, προχώρησε ο πρόεδρος του ΔΑΟΑ κ. Σταμάτης Μαρμαρινός, τονίζοντας στο τέλος «Αν έχουμε αποτύχει σε όσα έχουμε κάνει για το γήπεδο, θα προσπαθήσουμε και πάλι».

«Δεν μπορέσατε να διαχειριστείτε ούτε την διαφήμιση, ούτε την δυσφήμιση»

Οξύτατη κριτική εξαπέλυσε και ο κ. Νεκτάριος Λεούσης, σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας. «Το τέλος της τουριστικής σεζόν αφήνει την Αίγινα να ντρεπόμαστε», είπε και συνέχισε, «το νησί διαφημίστηκε και δυσφημίστηκε. Δεν καταφέρατε να διαχειριστείτε τίποτα από τα δύο. Δεν καταφέρατε να απαντήσετε αξιοπρεπώς σε δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για Ζιμπάμπουε, αλλά κάνατε λόγο για κακούς επαγγελματίες. Αν βρείτε το χρόνο από τα μεταξύ σας μπερδέματα, να κοιτάξετε και την κατάσταση που μας φέρατε.» Τέλος, αντέτεινε για το λιμάνι του Λεοντίου, πως το φυσικό λιμάνι της Σουβάλας μπορεί να δεχτεί πλοία σαν τα σύγχρονα.

Ένα σύντομο απολογισμό πεπραγμένων έκανε και η γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Καίτη Σαλπέα, δίνοντας τη δική της υπόσχεση ότι «ο δήμαρχος και όλοι εμείς, θα είμαστε πάντα κοντά σας».

Τις προσπάθειες τόσο του ίδιου, ως προέδρου της Επιτροπής Παιδείας, όσο και του κ. Αντώνη Ντελή, για την επαναλειτουργία του νηπιαγωγείου Αγίων και την ανάκληση της παράνομης –όπως την χαρακτήρισε- υποβάθμισης του τετραθέσιου σχολείου Βαθέος, έκανε γνωστά ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Νίκος Οικονόμου, σημειώνοντας «δυστυχώς δεν ακουγόμαστε!» Συνέχισε ξεκαθαρίζοντας πως «μπορεί να έχουν γίνει λάθη, αλλά σίγουρα δεν έχουν γίνει σκόπιμα. Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις και ιδέες. Είναι άτομα περιορισμένης ευφυΐας, αυτοί που κάνουν άγονη κριτική. Η Αίγινα μάς χρειάζεται όλους για να ζήσει. Ας μη γίνεται κριτική για την κριτική.»

«Δεν είμαι ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα»

Σε λόγους της δικής του υγείας απέδωσε την ασυνεπή αποκομιδή των απορριμμάτων ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής κ. Κώστας Γεννίτσαρης. «Το όραμα το δικό μου είναι σε άλλο δρόμο. Δεν είμαι ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα, δε με ικανοποιεί και ως πολίτη. Όταν αναλάβαμε, σε μηχανολογικό εξοπλισμό, οι καταστάσεις ήταν τραγικές, ήταν ανύπαρκτες. Θα έπρεπε να προληφθεί η κοσμοπλημμύρα. Τα τελευταία 15 χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα στην Σκοτεινή.»

Με επιστολή προς το κοινό έκανε τον απολογισμό του ο πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής κ. Γιώργος Μούρτζης. «Είμαστε σε συνεχή εγρήγορση, πιέζουμε με διαφόρους τρόπους. Αυτή η χρονιά δεν ήταν χαμένη, έδινε το δυναμισμό, καταγράφηκαν προβλήματα και κακώς κείμενα.»

Πέντε μόλις πολίτες πήραν το λόγο, καταθέτοντας σύντομους προβληματισμούς και προτάσεις. Ανάμεσά τους και ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Φιστικιού κ. Γιώργος Καλόφωνος, ο οποίος και μοιράστηκε με τους παρισταμένους τις αγωνίες του για την σύμπτωση των εθνικών εκλογών με την ημερομηνία διεξαγωγής της μεγάλης γιορτής φιστικιού της Αίγινας.

Τον χθεσινό απολογισμό έκλεισε ο δήμαρχος Αίγινας Δημήτρης Μούρτζης, απαντώντας με τον δικό του τρόπο στα όσα προελέχθησαν. «Διαχρονικά συμβαίνει, κάποιοι μηδενίζουν τους πάντες λες και τα ξέρουν όλα. Νιώθω την καρδιά μου ελαφριά, γιατί κανένας μας δεν έχει παρεκκλίνει από τον όρκο που δώσαμε ένα χρόνο πριν, στον ίδιο αυτό χώρο, το 1ο Δημοτικό Σχολείο της Αίγινας. Όποιο έργο δε γίνεται δεν είναι ευθύνη της διοίκησης, αλλά του κακού μας του καιρού. Δείγμα της μαχητικότητάς μας είναι ότι κανένα απορριμματοφόρο δεν έμεινε το εφετινό καλοκαίρι έξω από τα πλοία. Όταν κάνεις έργο σίγουρα χρειάζεται και η κριτική και οι επιδοκιμασίες και οι αποδοκιμασίες.»

Απών, λόγω πένθους, ήταν και ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Γιώργος Σκαλτσιώτης.

Πηγή: saronic magazine